Kulturni krug po općini Medulin

Za nama je mjesec siječanj i Svjetski dan smijeha kojega smo uz Todor Stand up show obilježili na najbolji mogući način.

U sklopu projekta “Kulturni krug po općini Medulin” nastavljamo s manifestacijama i u veljači. Povodom “Dana materinjeg jezika” ovog petka, 22.2.2019., u Multimedijalnom centru Općine Medulin imati ćemo tako priliku, nakon uvodnog razgovora i predstavljanja udruge Spod Učke, pogledati zanimljiv dokumentarni film „Kontraband“ kojega je Viviana Brkarić uz Valtera Stojšića autorica i producentica.

Tema ovog dokumentarca u trajanju od 41 minute upravo je kontraband, švercanje, odnosno krijumčarenje koje se odvijalo tridesetih godina prošlog stoljeća na području Istre, kada je za vrijeme talijanske vlasti proglašena „zona franca“ ili bescarinska zona u Kvarnerskoj provinciji. „Zona franca“ je obuhvaćala Rijeku, Opatiju, Ičiće, Iku, Lovran, Mošćeničku Dragu i Matulje i na tom je području roba široke potrošnje bila jeftinija nego u okolnom području pa je nastala prilika za način preživljavanja švercanjem robe iz bescarinske zone.

Intrigantnu priču o „kontrabandu“ – krijumčarenju donose kazivači od kojih se neki osobno prisjećaju vremena u kojem je lokalno stanovništvo u novonastaloj situaciji vidjelo priliku za način preživljavanja. Gorskim putevima preko Učke nosila se roba i preprodavala. “Kontraband“ je bio opasan i težak „posao“, bilo je i pucnjave, pa su prilikom krijumčarenja i bježanja pred „financom“ neki „kontrabandijeri“ i stradali.

Pridružite nam se stoga ovoga petka, 22. veljače, od 20 sati u 3mc-u u Medulinu. Zajedno ćemo upoznali jednu intrigantnu i naizgled zaboravljenu priču, pričanu različitim istarskim dijalektima od onih koji svojim živim sjećanjima čuvaju znanje o vremenu i svijetu koji je daleko iza nas.

Događaj je dio projekta “Kulturni krug po općini Medulin”, u organizaciji Udruge airsoft klub MUTILA Medulin, u suradnji s udrugama Sakramenski i Format, sufinanciran od Općine Medulin i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina. Ulaz je za posjetitelje slobodan i svi ste pozvani!