Dan ružičastih majica 2019. godine u Puli

U Hrvatskoj se, šest godinu za redom, posljednje srijede u veljači, obilježava Dan ružičastih majica. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

Policijska uprava istarska i Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pule četvrtu godinu za redom obilježavaju Dan ružičastih majica na prigodan način, organizacijom revijalne utrke pod nazivom ”Trkom protiv nasilja”. Utrka se održava u srijedu, 27. veljače  s početkom u 12 sati, na području centra Pule, a u njoj će sudjelovati policijski službenici i učenici petih razreda svih osnovnih škola s pulskog područja.

 

Sudionici utrke nosit će ružičaste majice u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja, a umjesto startnih brojeva, na majicama će imati vlastite poruke protiv nasilja. Poruke protiv nasilja učenici pulskih škola izradili su u školi, zajedno sa svojim profesorima, koji su im održali i prigodna predavanja o problematici vršnjačkog nasilja. Osim poruka koje će učenici nositi na majicama, svaka škola napravila je i nekoliko poruka protiv nasilja, koje će biti dio scenografije na Trgu Portarata, gdje će se izvesti i prigodan glazbeni program. Program počinje u 11.45 sati, izvedbama djece iz Studija glazbene kreativnosti ”Čarobna frula”, nakon čega će se prisutnima obratiti predstavnik Grada Pule i načelnik PU istarske Alen Klabot. Utrka starta točno u podne, a nakon što i posljednji natjecatelj uđe u cilj, nastavljaju se glazbeni nastupi, dok će se sudionici utrke moći okrijepiti uz topli čaj i fritule. Svoju podršku ovoj manifestaciji dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja, koje je omogućilo priopćavanje javnosti autorskih glazbenih djela, bez naplate autorske naknade.

Utrka se održava na slijedećoj trasi: Trg Portarata – Giardini – Istarska ulica – Amfiteatarska ulica – Carrarina ulica – Giardini – Trg Portarata, u dužini od 1.2 kilometra, obzirom je to optimalna dužina utrke koju mogu istrčati učenici petih razreda. Budući da će za vrijeme održavanja utrke te neposredno prije i nakon utrke, odnosno u vremenu od 11.45 do 12.15 sati, u navedenim ulicama biti zatvoren promet, pozivamo građane na razumijevanje te da koriste alternativne prometne pravce.

 

Nasilje među mladima

Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba, nerijetko i uz primjenu oružja. Među mladima je osobito zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca). Ono s čime se policijski službenici u posljednje vrijeme sve češće susreću je i nasilje među mladima koje se događa u virtualnom svijetu, odnosno putem interneta, a koje se odnosi na vrijeđanje i omalovažavanje.

U 2018. godini, na području PU istarske,  po problematici vršnjačkog nasilja evidentirano je ukupno 30 kaznenih djela, i to 17 kaznenih djela prijetnje, 12 kaznenih djela tjelesne ozljede i jedno kazneno djelo teške tjelesne ozljede.  Evidentiran je i određen broj događaja u kojima nisu utvrđeni ni elementi kaznenog djela ni prekršaja, no policija je i o tim slučajevima obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb i državno odvjetništvo za mladež. Osim što djeluje represivno kad se nasilje dogodi, policija ima i preventivnu ulogu u suzbijanju vršnjačkog nasilja. Surađuje s obrazovnim institucijama, zdravstvenim djelatnicima, centrima za socijalnu skrb i drugim službama te nastoji osvijestiti javnost da vršnjačko nasilje nije prihvatljiv oblik ponašanja i da ga treba prijaviti. Policijski službenici sudjeluju u raznim radionicama s djecom, drže predavanja u školama za učenike i roditelje, organiziraju radne sastanke svih mjerodavnih institucija i direktnim kontaktom s građanima nastoje ukazati na ozbiljnost problema i stvoriti s njima osjećaj povjerenja.

 

Što učiniti ako si žrtva ili svjedok nasilja:

 • Ako te netko zlostavlja, nemoj šutjeti i trpjeti!
 • Ostani smiren i ne pokazuj strah.
 • Makni se što prije od napadača ili izazivača.
 • Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.
 • Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.
 • Povjeri se odrasloj osobi – nisi ”tužibaba” ako prijaviš nasilje.
 • Upamti: nisi kriv za to što ti se događa!
 • Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima ni kad se radi o ruganju.
 • Kad vidiš zlostavljanje, odmah reci odraslima u koje imaš povjerenja.
 • Ako vidiš da nekoga stalno gnjave, pokaži mu da si na njegovoj strani i sprijatelji se s njim.

 

Što učini ako je vaše dijete žrtva nasilja?

 • Ostanite smireni i strpljivi – ne reagirajte impulzivno!
 • Saslušajte svoje dijete i vjerujte mu.
 • Nemojte kritizirati dijete niti ga okrivljavati.
 • Ne potičite dijete na osvećivanje.
 • Pokažite djetetu da vam je stalo do njega i da želite uspješno riješite problem.
 • Ohrabrite dijete i naučite ga kako da se zauzme za sebe.
 • Pomozite djetetu da upozna nove prijatelje i da razvija svoje pozitivne osobine.
 • Ukoliko je potrebno, potražite pomoć stručnjaka.
 • Obavijestite o događaju odgovornu osobu u školi i tražite da vam kaže što će škola poduzeti.

 

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192.