Miletić i Flego čestitali Međunarodni dan civilne zaštite

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego održali su danas u prostorijama Komunalne palače tradicionalni prijem za sve predstavnike službi zaštite i spašavanja iz Pule i Istarske županije te goste iz Italije i Slovenije.

Gradonačelnik Boris Miletić obratio se prisutnima te svim pripadnicima civilne zaštite čestitao njihov dan istaknuvši da je Istra danas  po ustroju sustava civilne zaštite primjer dobre prakse u Hrvatskoj. „Danas bi istaknuo tri područja, gospodarstvo, turizam i demografija, koja su iznimno bitna za naše društvo, a koja uvelike ovise o osjećaju sigurnosti. Zahvaljujući vama, vašem predanom radu i svemu što činite Istra je upravo takva – sigurna regija koja između ostaloga i iz tog razloga privlači nove investicije i nova radna mjesta. Ljudi nam dolaze iz svih krajeva Hrvatske, ali i susjednih država što potvrđuje da smo na dobrom putu.“ – kazao  je gradonačelnik Miletić.

Istarski župan Valter Flego kazao je kako je ovo lijepa prilika kako bi se zajedno  osvrnuli na iznimno uspješne rezultate unatoč velikim izazovima, ali i kako bi se okrenuli naprijed, prema novim izazovima u budućnosti. „Velika nam je želja osnažiti kapacitete uz međusobnu suradnju s drugim hrvatskim regijama te aplicirati na europske projekte namijenjene civilnoj zaštiti.“ – poručio je župan Flego.

Prisutne je pozdravio i Dino Kozlevac, načelnik Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije, koji je kazao kako je sustav civilne zaštite primjereno organiziran zahvaljujući podršci i provedbi obveza jedinica lokalne i regionalne samouprave na području Istarske županije. „Sustav je odrađen na najbolji mogući način i ocjenjujemo na zadovoljstvo građana i gostiju Istarske županije da prošle godine praktički nije bilo potrebno aktivirati cjelokupni sustav civilne zaštite.“ – kazao je načelnik Kozlevac.

Na samom kraju prijema, župan Istarske županije Valter Flego je uručio priznanje Zvezdanu Božiću, Zapovjednik Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Koper za njegov doprinos u promicanju civilne zaštite i međunarodne suradnje  

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH obilježava se 1. ožujka, na datum kada je 1972. stupio na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, a dan nakon toga počela je djelovati Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu.