Općina Medulin obilježila je dan Ružičastih majica

Općina Medulin prigodnim se programom uključila u obilježavanje “Dana ružičastih majica”, čiji je cilj upozoriti na problem vršnjačkog nasilja.
U četvrtak 28.2.2018. s početkom u 10.00 sati u dvorištu škole dr. Mate Demarina u Medulinu, u prisustvu ravnateljice Emanuele Pinzan Chiavalon, stručnog osoblja, te predstavnika Općine Medulin, učenici škole odjeveni u ružičaste majice, simbolički su pustiti u zrak balone i odaslati poruku o ne nasilju i toleranciji.
Program je otvorila ravnateljica škole, kratkim govorom o toj temi, učenici škole recitacijama i plesom upriličili su događaj, koji je zaključen puštanjem ružičastih balona.
U Hrvatskoj se, šestu godinu za redom, posljednje srijede u veljači, obilježava Dan ružičastih majica. Ideja o obilježavanju tog dana rodila se 2007. godine u Kanadi, s ciljem povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj oboljeloj majci postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je obilježavanja tog dana inicirao Centar za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova, a prošle godine Hrvatski Sabor izglasao je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koje trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, potrebno je žurno obavijestiti policiju pozivom na broj 192.