FreeZURA poziva na predavanje “Ornament u arhitekturi i umjetnosti“

FreeZURA: Slobodna zajednica umjetnika u razvoju Vas poziva na otvoreno predavanje Borisa Bogunovića: “Ornament u arhitekturi i umjetnosti“ u sklopu likovne radionice izrade murala.

Predavanje će se održati u Gradskoj radionici (Ulica Ljudevita Posavskog 10, Pula) u utorak, 5. ožujka s početkom u 17 sati, te je otvoreno za sve zainteresirane.

Ornament se nalazi u svim kulturama i vremenskim razdobljima, a tijekom svog razvoja prešao je put od naturalističkih motiva preko shematiziranih do apstraktnih geometrijskih oblika. U arhitekturi i primjenjenoj umjetnosti ornament, u povijesnom smislu, predstavlja dekoraciju koja se koristi za ukrašavanje dijelova zgrade ili nekog objekta. Nekad je predstavljao simbol bogatstva odnosno društvenog statusa, a nakon gotovo potpunog nestanka tijekom Moderne i povratka ornamenta u Postmoderni, danas se ponovno otkriva izgubljeni jezik ornamenta kao intrinzični način na koji komunicira svoju viziju ili sliku svijeta van pukog izraza utilitarnosti. U svojoj biti ornament sadrži pitanje odnosa forme i funkcije, a iako digitalni dizajn i nove metode produkcije mogu kompenzirati izgubljene zanatske vještine u stvaranju figurativnih, izazovnih i popularno uobličenih formi, izbor motiva i rasprostranjenost ornamenta kao cjelina često ostaju proizvoljni, slabo shvaćeni i naposljetku nesvrhoviti. Digitalna tehnologija omogućava nove metode u dizajnu i olakšava masovnu produkciju pojedinih uzoraka i ornamenata, a takav novi pristup nalazi se izvan povijesnih argumenata primjene, mimeze, reprezentacije i enormnog utroška rada pri stvaranju ornamenta. Stoga primjena ornamenta nije više “zločin”, kako spominje Adolf Loos, već izvanredna prilika za povezivanje suprostavljenih kvaliteta zbog sposobnosti da bude kohezivni i poticajni element u procesu umjetničkog stvaranja.

Boris Bogunović magistrirao je kulturu i turizam na Sveučilištu u Puli. Jedan je od osnivača Gradske radionice gdje je kao programski koordinator radio posljednje tri godine. Sudjelovao je s radovima na znanstvenim konferencijama, a tekstovi su mu objavljivani u raznim publikacijama. Samostalno ili u suradnji autor je više od stotinu djela iz domene zidnog slikarstva, također sudionik više likovnih kolonija i član HDLU-a u Zagrebu od 1998. godine.

FreeZURA – slobodna zajednica umjetnika u razvoju inovativan je projekt koji provode Savez udruga Rojca u suradnji s udrugama Kontakt, Gradska radionica i Zvona i Nari u svrhu stvaranja poticajnog okruženja za osnaživanje kompetencija mladih na području kulture i umjetnosti u Istarskoj županiji.  Riječ je o besplatnim kreativnim radionicama za mlade od 15 do 25 godina: glazbena radionica, radionica kreativnog pisanja i nakladništva, radionica stripa i ilustracije, radionica suvremenog plesa i likovna radionica izrade murala. Prijave su još uvijek otvorene na službenoj internetskoj stranici www.freezura.eu. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 507.562,24 kuna, od čega je 431.427,90 kuna sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.