Povodom Međunarodnog dana žena, najavljujemo 5. Ženijalne dane u Kinu Valli

Javna ustanova Pula Film Festival i ove se godine, povodom Međunarodnog dana žena, priključuje filmskoj proslavi u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača – Kino mreže.

U četiri filmska dana posvećena ženama, od četvrtka do nedjelje, u Kinu Valli prikazati će se četiri filma koji na različite načine tematiziraju nepristajanje na status quo i prikazuju mogućnost promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive. Cijena ulaznice za sve filmove na rasporedu 7. i 8. ožujka iznosi 20,00kn za sve ostale dane je redovna cijena.

Premijerno prikazan ove godine u Puli, gdje je osvojio nagrade za najbolju debitanticu, glavnu glumicu, scenarij i Nagradu FEDEORA za najbolji hrvatski film, Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića za hrvatske je prilike neobičan meta-film o položaju žena, odnosno glumica koje se moraju (iz)boriti za posao u muškom svijetu.

S Islanda nam dolazi otkačena akcijska komedija Halla ide u rat Benedikta Erlingssona o neustrašivoj eko-ratnici s Islanda koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima dok istovremeno živi konvencionalnim životom učiteljice zbornog pjevanja i najviše od svega želi postati majka. Kad njezin eko-teroristički angažman počne ugrožavati posvojenje djeteta, Halla mora birati između borbe protiv aluminijske korporacije i prilike za majčinstvom. Ova sjajna feministička parodija dobitnica je Nagrade SACD na Tjednu kritike u Cannesu, Nagrade LUX Europskog parlamenta za 2018. godinu, ali i nagrade publike na prošlogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala.

Samo nekoliko dana nakon dugo očekivane američke premijere na Ženijalnim danima bit će prikazan i znanstveno-fantastični blockbuster Kapetanica Marvel (2019), novi u nizu filmova iz omiljenog Marvelova serijala u kojem naslovnu ulogu prvi put igra žena, odnosno u kojem prvi put supermoći ima junakinja koja tako postaje super junakinja.

Žena koja se nije bojala boriti za promjene bez obzira na posljedice po svoj život i egzistenciju portretirana je i u sjajnom dokumentarcu Druga strana svega (2017) nagrađivane srpske redateljice Mile Turajlić. U filmu koji je osvojio nagradu za najbolje ostvarenje na prestižnoj IDFA-i i nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji i nagradu publike na ZagrebDoxu Turajlić za heroinu uzima svoju majku Srbijanku, uglednu sveučilišnu profesoricu i aktivistkinju koja je imala važnu ulogu u rušenju Slobodana Miloševića.

Pete Ženijalne dane organizira Kino mreža uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova, a odvijaju se u 29 neovisnih kinodvorana u 26 gradova, mjesta i otoka a cjelokupni raspored možete pronaći na www.kinovall.net.