FENOLIGA i JU KAMENJAK pozivaju vas na predavanje VLATKA CVRTILA „Što se dogodilo s istinom ?“ 7.ožujka u 19.30 h u Premanturi.

O predavanju …

Na  predavanju će biti govora o kontekstu suvremenih političkih i društvenih događanja u kojima se pojavljuju sve više lažne vijesti koje utječu na političko ponašanje. Rašireno nepovjerenje u političke elite i institucije, pojava i napredak populističkih pokreta, rekonfiguracija geopolitičkog poretka,  ubrzano napredovanje i sveprisutnost informacijskih tehnologija stvaraju jedan sasvim novi ambijent u kojemu sudionici sve više govore neistinu. Razvijaju se nove političke platforme koje ne mare za istinu već neistinama pridobivaju birače. Svijet politike mijenja se pod pritiskom neistina i lažnih vijesti.

O predavaču …

Vlatko Cvrtila, politolog, doktorirao je međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu bio zaposlen od 1989. do 2013.godine kao predavač kolegija Politička geografija i geopolitika. 2010.-2011. godine bio je član radne skupine Ministarstva znanosti, visokog obrazovanja i sporta za izradu zakona iz područja visokog obrazovanja i znanosti.

Danas je dekan i vanjski predavač na Veleučilištu VERN. Uz to, predaje na doktorskom studiju „EU i regionalna suradnja“ Sveučilišta u Osijeku, izabrani je gost-profesor na Univerzitetu u Beogradu (Fakultet političkih nauka), gost-predavač na Fakulteti za družbene vede (Univerza v Ljubljani), te preddiplomskom i diplomskom studiju Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica (Podgorica, Crna Gora).

Aktualni je predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske i član Vijeća za domovinsku sigurnost.

Uz ove pedagoške, obnašao je i razne savjetničke funkcije.

Bio je savjetnik za reforme u sigurnosnom sektoru u BiH, Srbiji, Rumunjskoj, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Maroku.

  1. – međunarodni ekspert-konzultant za reforme sigurnosnog sektora pri DCAF-u u Ženevi (Center for Security, Development and the Rule of Law)

2003-2004. – predsjednik Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi

2005-2008. – savjetnik Predsjednika RH za obranu,

2009-2011. – savjetnik Predsjednice Vlade RH za nacionalnu sigurnost i obranu,

  1. – vanjski član-ekspert Odbora za obranu Hrvatskog sabora

Član je Hrvatskog politološkog društva, Hrvatskog defendološkog društva, Hrvatske udruge za međunarodne studije te Atlantskog vijeća Hrvatske.

Samostalno je objavio jednu knjigu i dvije u koautorstvu te mnoštvo znanstvenih radova u međunarodno priznatim časopisima, publikacijama i zbornicima.

U hrvatskim je tjednicima i dnevnim novinama objavio veći broj stručnih radova i novinskih napisa.

Osim toga, stalni je komentator vanjskopolitičkih tema u hrvatskim i stranim medijima.

 

Ulaz slobodan.