Predstavljena brošura ”Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre”.

 

U Edukacijskom gastronomskom centru Istre, na Gortanovom brijegu pokraj Pazina, danas je predstavljena brošura ”Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre”, a  tom je prilikom istarski župan Valter Flego dodijelio i petnaest Eco Domus certifikata eko prijateljskim smještajnim objektima iz Istre.

Prema riječima župana Flega, Istarska županija se 2014. godine jasno odredila kojim putem želi ići, a smjernice razvoja definirane su u Strategiji održivog razvoja – Zelenom planu Istre, prvom takve vrste u Hrvatskoj, a potom i u Županijskoj razvojnoj strategiji.

„Već smo tada prepoznali važnost poticanja ekološke poljoprivrede, kao i eko smještaja te i tako i djelovali. U suradnji s gradovima i općinama poticali smo naše poljoprivrednike, ali i iznajmljivače, čime smo jačali sinergiju između poljoprivrede i turizma“, istaknuo je župan Flego najavivši kako će Županija i ubuduće konkretnim mjerama i aktivnostima poticati održivost te nastaviti razvijati Istru kao BIO regiju.

Uz dosadašnjih 11 objekata koji su certifikat dobili prošle godine, župan Flego je uručio novih petnaest certifikata sljedećim objektima: Zatka; Lavarino Royal; CasaMenta; 4 Seasons House; Apartman Nik; Villa Aria; Home & Apartments Sabina; Villa Deep Blue; Villa Benić; Villa Ana; Villa Nina; Villa Gelci; Veli Kus; Villa Kabola i Villa Moncalvo.

Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima kapaciteta do 30 ležaja koji posluju tijekom cijele godine, a cilj mu je poticanje privatnih iznajmljivača na poslovanje u skladu s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković osvrnula se, pak, na izdanu brošuru. Cilj brošure je promocija održivog razvoja turizma, informiranja o postojećim eko prijateljskim sadržajima u Istri, praćenja trendova u svijetu, te osvješćivanja o važnosti ekologije i umrežavanja dionika ekološke ponude u Istri.

„Brošura je namijenjena domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, ali i upoznavanju turista s takvom ponudom u Istri. Vjerujemo kako je ovo jedan kvalitetan materijal koji će primjereno promovirati i pružiti jednu širu perspektivu Istre kao ”zelene”, eko-prijateljske destinacije”, poručila je pročelnica.

Brošura je višejezična, odnosno izrađene su dvije varijante: hrvatsko-engleska i talijansko-njemačka, tiskana je na ekološkom papiru, a dizajnirao ju je Sudio Sonda, koji je osmislio i naslov brošure ”Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre.”

Brošura se može preuzeti na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/2tPDXl7

Podsjećamo i kako je trenutno objavljen novi javni poziv za uključenje u program Eco Domus, a sve dodatne informacije, kriteriji i obrasci za uključenje u program dostupni su na službenim internet stranicama Istarske županije.