Održana sjednica Strukovne grupe IT Istra pri HGK – ŽK Pula Veliki potencijal IT sektora Istarske županije

Gotovo sve vodeće IT tvrtke sa sjedištem u Istarskoj županiji sudjelovale su protekli tjedan na sjednici Strukovne  grupe IT Istra koja djeluje pri HGK – Županijskoj komori Pula. Na sjednici održanoj u ŽK Pula, predsjednik Strukovne grupe IT Istra Goran Mrvoš iz tvrtke Infosit d.o.o. predstavio je aktivnosti i rad Strukovne grupe na čijem je čelu od 2017. godine.

Mrvoš je istaknuo kako je najveći napredak u radu Strukovne grupe u protekle dvije godine ostvaren na području umrežavanja te su tvrtke počele puno više međusobno komunicirati putem društvenih mreža, videokonferencija ali i osobno na meetup sastancima kako bi razmijenile informacije i iskustva koja im pomažu kod nastupa na domaćem i inozemnom tržištu.

Na sjednici su predstavljena pozitivna iskustva, prilike i perpektive za rad na inozemnim tržištima. Antonio i Vladimir Peršić iz tvrtke Novatec d.o.o. predstavili su uspješne projekte koje su ostvarili u Južnoafričkoj Republici i na Madagaskaru. Usporedbu poslovanja na tržištima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije iznio je Mladen Pamić iz tvrtke Penta d.o.o. dok je Dean Verbanac (Inter Soft Technologies d.o.o.) prenio iskustva u poslovanju na talijanskom tržištu. U konačnici, Goran Mrvoš usporedio je razlike u poslovanju između država članica EU i onih koje to nisu. Monika Ivanović iz tvrtke Infobip d.o.o. predstavila je načine na koje tvrtka uključuje svoje zaposlenike i studente u razne oblike događanja.

Gosti sjednice bili su predstavnici Fakulteta informatike u Puli Siniša Miličić i Nikola Tanković koji su predstavili aktivnosti Fakulteta te mogućnosti suradnje s tvrtkama, što je izazvalo veliki interes gospodarstvenika te je dogovoren niz suradnji za buduće razdoblje. Gospodarstvenicima se obratio i Tiziano Sošić predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule, koji je predstavio aktivnosti neformalne IT grupe koja djeluje od 2018. godine.

U sklopu sjednice predstavljena je i Analiza IT industrije, koju je HGK izradila u prosincu prošle godine, a koja je pokazala da u IT industriji Hrvatske djeluje 4.649 tvrtki koje zapošljavaju više od 28 tisuća zaposlenih, ostvaruju 21 milijardu ukupnog prihoda, od čega se 6 milijardi kuna odnosi na izvoz. Analiza je pokazala da se IT industrija brže od ostalih djelatnosti oporavila od krize te da je u razdoblju od 2008. do 2017. godine stvoreno 11.549 novih radnih mjesta. Uvodno je studiju predstavio Alexander Friedman u ime Udruženja za informacijske tehnologije HGK dok je rezultate studije predstavio Dalibor Subotičanec, research manager u SPAN-u.