Najava programa INK gradskog kazališta Pula za nadolazeći tjedan (18.-23.ožujka)

U PONEDJELJAK 18. OŽUJKA U 20 SATI

LJETOPIS

Obilježavanje 70 godina INK

 

AUTOR I REDATELJ: Luka Mihovilović

IGRAJU: Lara Živolić i članovi Dramskog studija INK

 

Prelistavajući službene dokumente, dopise, izvještaje, kataloge i ostale pisane materijale iz arhive Istarskoga narodnoga kazališta, čitajući novinske članke, intervjue, kritike i reportaže iz Glasa Istre, konzultirajući razne izvore (knjige, časopise, brošure…) te naročito razgovarajući s još živim svjedocima (i njihovom djecom) koji su tada, nakon pripojenja Istre matici Hrvatskoj u Jugoslaviji, radili u tek otvorenom pulskom kazalištu, mogao bih, slušajući i čitajući ushićene dojmove i sjećanja, u njihovo ime slobodno zaključiti: “Toliko smo bili sretni te, ne tako daleke, 1949. godine kad smo s predstavom Dundo Maroje otvorili naše Narodno kazalište u Puli. Bilo nam je bitno da se hrvatska riječ napokon u slobodi progovori s pozornice.” …

Od onda do danas puno se toga kvalitetnog i značajnog dogodilo u Istarskom narodnom kazalištu, pogotovo od 2004. kad smo postali Gradsko kazalište Pula. Stali smo u red s onim kazalištima koji imaju dugu tradiciju u profesionalnom radu, a mi smo ponovno (s nekim novim datumom i samim time novim početkom) krenuli stvarati svoju.

Luka Mihovilović, redatelj

Trajanje: 60 minuta

Ulaz slobodan uz preuzimanje ulaznice.

___________________________________________________________________________

U UTORKA 19. OŽUJKA U 10 I U 11 SATI

TE U

U SRIJEDU 20. OŽUJKA U 9:30, 11 i 18 h

NA SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE

 

LUTKARSKA PREDSTAVA

WANDA LAVANDA

Gradsko kazalište lutaka Rijeka

AUTORICA: Jelena Tondini
REDATELJICA: Morana Dolenc

LUTKARI: Petra Šarac, Zlatko Vicić, Vanja Jovanović

 

Glavni lik ove priče je ovčica Wanda koja se zbog svoje šarene vune ističe među ostalim životinjama i svojim neobičnim izgledom odstupa od svoje okoline te svojih prijatelja.

Iako je njezina posebnost izdvaja od livade na kojoj živi, s vremenom počinje shvaćati da to nije njezina mana već prednost. Ovo je priča o toleranciji i uvažavanju različitosti koja će djeci od najranije dobi pomoći naučiti važnost prihvaćanja drugačijih od sebe. Rijeka i kvarnersko područje su, između ostaloga, poznati po svojim tolerantnim svjetonazorima koje treba njegovati i uvijek graditi, a s obzirom da predstava nastaje prema predlošku istoimene slikovnice koja svoj vizualni identitet bazira na prirodnim materijalima tj. filcanoj ovčjoj vuni te mirisnoj lavandi, „Wanda Lavanda“ u sebi objedinjuje suvremeni i aktualni sadržaj te tradicionalna obilježja Mediterana.

Trajanje:  35 minuta

___________________________________________________________________________

U PETAK, 22. OŽUJKA U 20 SATI

PREDSTAVA

PITURI NEMAJU SJEĆANJA / GLI IMBIANCHINI NON HANNO RICORDI

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka

 

AUTOR: Dario Fo

REDATELJ: Mario Kovač

IGRAJU:   Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Anton Plešić, Serena Ferraiuolo, Sabina Salamon, Leonora Surian Popov, Andrea Tich

PLESAČI: Svetlana Andrejčuk,  Marina Grgurić,  Vitalij Klok, Irina Köteles, Danijela Menkinovski,  Tanja Tišma

Ova jednočinka Darija Foa, briljantna je komedija, a sastoji se od živahnih i vrlo komičnih šala koje se izmjenjuju u rastućem ritmu. Glavni likovi u ovoj predstavi su dva majstora koji dolaze kao pituri kod jedne gospođe. Tužna udovica pretvorila je pokojnog muža u lutka, te živi u kući s još tri gospođe sumnjivog zanimanja. Iznenadni preokreti, klasični gegovi i situacije koje dovode do ekstrema nadrealizma izmamit će osmijeh i na najtmurnijim licima.

Trajanje: 70 minuta

___________________________________________________________________________

U SUBOTU 23. OŽUJKA U  20 SATI

PREDSTAVA

SVE O ŽENAMA

(gostovanje  u organizaciji VIRIDO Pula)

 

AUTOR: Miro Gavran

REDATELJICA: Mladena Gavran

IGRAJU: Lana Gojak, Kristina Krepela, Katarina Arbanas

U ovoj predstavi složene strukture tri glumice igraju svaka po pet uloga u pet različitih priča koje se uzajamno isprepleću oslikavajući bogatu skalu različitih  ženskih odnosa i likova. Nakon osamnaest godina od praizvedbe ovoga teksta, zagrebačka publika će opet imati priliku saznati što je to  toliko neodoljivo u predstavi  o suvremenim ženama, u kojoj se humor i emocije na neobičan način izmjenjuju ,  gradeći nesvakidašnju  kazališnu čaroliju.
Teatar GAVRAN i ovom predstavom pruža priliku sjajnim mladim  glumicama da  u dinamičnoj , zabavnoj i dirljivoj priči  pokažu   raskoš svoga talenta.

Trajanje: 90 minuta