TZ Općine Ližnjan prva u Istri organizirala tečaj za interpretacijske vodiče

Skrivena i nedovoljno valorizirana baština Šišana i Ližnjana zablistala je tijekom ožujka zahvaljujući polaznicima tečaja “Certificirani interpretacijski vodič” udruženja Interpret Europe koji su otkrivanjem posebnosti općine Ližnjan učili o interpretacijskom vođenju

 

Šišan je tijekom dva vikenda u ožujku (8.-10. i 16.-17.3.) zasigurno bio najproučavanije mjesto u Istri! TZ Općine Ližnjan organizirala je, po prvi put u Istri, petodnevni certificirani tečaj za vodiče interpretatore. Prepoznavši vrijednost tečaja “Certificirani interpretacijski vodič” napravila je veliki iskorak u istraživanju i turističkom vrednovanju svoje baštine, posebice Šišana i Ližnjana. Na taj je način utrla put stvaranju inovativnih turističkih proizvoda s naglaskom na veće uključivanje lokalne zajednice.

Europsko udruženje za interpretaciju baštine Interpret Europe koje broji preko 800 članova iz 50 zemalja, dosad je osmislilo i provodi niz tečajeva za edukaciju profesionalaca s područja interpretacije baštine (vodič, domaćin, pisac, planer, oživljena povijest). Najdugovječnija i najrazrađenija edukacija svakako je tečaj “Certificirani interpretacijski vodič” koji se održava diljem Europe. TZ Općine Ližnjan uspješno je popunila tečaj primivši više upita od maksimalnog broja polaznika (16) što pokazuje koliki interes vlada za edukaciju o interpretaciji baštine u Istri.

Na tečaj koji se održavao u prekrasnom šišanskom hotelu Velanera polaznici su došli iz Rovinja, Novigrada, Fažane, Pule, Medulina, čak četvero polaznika su bili Šišanci, a među njima je bila i direktorica TZ Općine Ližnjan Natali Palko Zirdum te jedna polaznica iz Zagreba. Tečaj je sigurnom i iskusnom rukom vodila Iva Silla, prva hrvatska certificirana trenerica interpretacijskih vodiča te autorica i voditeljica pripovjedačkih i gamificiranih turističkih obilazaka Zagreba pod nazivom Secret Zagreb. Tečaj u Ližnjanu je bio peti tečaj u nizu koji je Iva Silla održala nakon Žumberka, Bakra, Šibenika i Kastva, a ubrzo slijedi isti takav tečaj i u Vrsaru što pokazuje da mala odredišta imaju najviše sluha za ovakve edukacije.

Tijekom tečaja polaznici su proučavali, najvećim dijelom dosad skrivene, posebnosti Šišana, ali i Ližnjana, vojne utvrde Monte Madonna te arheološkog nalazišta Nezakcij učeći ključne pojmove interpretacije baštine. Stanovnici općine Ližnjan su sa zanimanjem i znatiželjom promatrali i osluškivali grupu inspiriranih polaznika kako, korak po korak, otkrivaju brojne neispričane priče prepoznajući u njima značajan, i dosad neprepoznat, turistički potencijal.

Sve što su naučili o teoriji interpretacije baštine polaznici su tijekom 70% terenskog rada pretočili u inspirativne govore o šišanskim posebnostima koje su održali na brojnim mjestima u Šišanu kako bi ispunili sve potrebne preduvjete za certificiranje. Otkrili su tako povijest starih, nekad bogatih, a danas napuštenih šišanskih kuća u kojima je vrijeme stalo, a prošlost ostavila niz tragova. Na pročeljima su pak pronašli niz neobičnih detalja poput slikovitih kamenih reljefa i grbova, a ispred kuća čekala ih je nova priča – kamene klupe koje su nekad igrale glavnu ulogu u društvenom životu Šišanaca. Jedna od priča je bila i ona o murvi koja je obilježila glavni šišanski trg, o slavnom šišanskom zmaju te o obitelji Frezza koja je u ostavila snažan pečat u nekad bogatom i naprednom Šišanu, ekonomski najsnažnijem na ovom području, ali mu i osigurala neke mistične predaje. Polaznicima nisu promakle ni šišanske crkve pa su istražili povijest zvonika crkve Sv. Feliksa i Fortunata, ali i male, skrivene protestantske crkve Presvetog trojstva. Otkrili su i fascinantnu priču o značenju lokve i mljekare za nekadašnje bogatstvo Šišana, upoznali rad Zajednice Talijana, ali i saznali kako zvuči šišanski istrioto, dijalekt zbog kojeg Šišan zovu “jezični otok”. Polaznica rodom iz Šišana, Loredana Ivinić ispričala je nadahnutu priču o ugaslom šišanskom mlinu u koji je dolazila kao djevojčica te time oživjela uspomene koje su interpretacijom baštinom dobile jednu sasvim novu dimenziju.

I Ližnjan je bio “zvijezda” tečaja za vodiče interpretatore. Kako bi naučili prenijeti poruku koja se krije iza naoko običnih činjenica te pobudili emociju u posjetiteljima, polaznici su na primjeru Ližnjana naučili kako se radi interpretacijska šetnja. Podijeljeni u dvije grupe osmislili su zanimljive tematske obilaske. Jedna je grupa ispričala priču Muntu, o značenju kamena odnosno grote koja se na njemu nalazi, o igrama koje su se tamo igrale, druženjima i razgovorima pod granama dugovječne ladonje, stabla kojeg svi Ližnjanci nose u srcu. Nisu zaobišli ni crkvu Sv. Marije od milosti čiju su povijest i pripadanje bratovštini pomno istražili. Druga grupa prepoznala je zajedništvo Ližnjanaca kroz priču o svećeniku Luki Kircu koji ih je u deset godina boravka u Ližnjanu (1896.-1909.) potaknuo na otvaranje čitaonice, škole i zadruga odnosno na veliki napredak. Poruku zajedništva pronašli su i u malenoj, staroj, kući obitelji Vojnić koja je u prošlosti služila kao dom i podrška mladim parovima na početku zajedničkog života. Pružanje ruke čovjeku u nevolji prepoznali su u priči o sv.Martinu, francuskom svecu kojem je posvećena glavna ližnjanska crkva (uz 43 drugih u Hrvatskoj) koja čuva niz posebnosti. Od stope Sv. Martina čiji je reljef izložen uz info ploču o kulturnoj ruti “Stopama sv.Martina”, dva kipa Majke Božje koja donose njena dva različita “raspoloženja” pa do prekrasnih vitraža crkve. Upravo činjenica da su nastali doprinosima ližnjanskih obitelji, čak i onih koje nisu mogle same financirati cijeli vitraž nego su to učinile uzdruživši se s drugima, pokazala je duh Ližnjana. Baš kao što im je tečaj otkrio neka nova i posebna lica Šišana, polaznici su na isti način upoznali Ližnjan i to uz veliku pomoć njegovih stanovnika. Svi su oni rado odgovarali na upite polaznika i dijelili svoja sjećanja i znanje o prošlosti svog sela te time pridonijeli uspješnosti ovog tečaja.

O prvom tečaju za interpretacijske vodiče u Istri direktorica TZ Općine Ližnjan Natali Palko Zirdum kaže: “Jako smo sretni što su nepoznatu baštinu Šišana, kao i cijele općine Ližnjan, tijekom dva vikenda u ožujku (8.-10. i 16. -17.3) prvi put u Istri vrijedno istraživali budući interpretacijski vodiči od kojih su neki došli čak iz Zagreba. S obzirom na to da su polaznici k nama pristigli iz cijele Istre (Rovinj, Pula, Medulin, Fažana, Novigrad ) te da smo imali i četvero domaćih polaznika uključujući i mene, osim edukacije postignuta je i sjajna sinergija zbog koje optimistično gledamo u budućnost i već razgovaramo o daljnjim projektima. Tečaj smatramo investicijom u stvaranje inovativnih turističkih proizvoda s naglaskom na veće uključivanje lokalne zajednice koja predstavlja temelj očuvanja naše baštine i kojoj turistička zajednica u tom pogledu mora biti i podrška i poticaj”.

Jedini muški polaznik i veliki zaljubljenik u baštinu svog sela, bio je Claudio Grbac, svestrani Šišanac koji je uz posao u banci i uzgajanje maslina, izuzetno aktivan u Zajednici Talijana kao pjevač i plesač u folkoru te član zbora, kao i plesač u medulinskom folkloru, te član pulske klape: “Izuzetno mi je drago da je upravo na našem području organiziran prvi ovakav tečaj jer smatram da je ovo odličan način za otkrivanje nepoznate baštine. Svi znamo za Arenu, Sv.Eufemiju i Eufrazijevu baziliku, ali ovim tečajem fokus je stavljen na skriveni dio Istre i dokazuje da se i namanje mjesto može baštinski vrednovati i promovirati. Ponosan sam kao Šišanac što je baština s kojom sam odrastao postala važna i prepoznata. Želeći se pridružiti nastojanjima TZ Općine Ližnjan namjeravam postati i vodič jer želim da se ona kvalitetno valorizira. Svi gosti koje dolaze kod nas i koji borave u apartmanima trebaju imati mogućnost bolje upoznati odredište u koje su došli”.

Gordana Rojnić Gruber vodičkim se poslom bavi već 20 g, no, unatoč iskustvu, nakon ovog tečaja osjeća kao da je na novom početku: “Tečaj za interpretacijskog vodiča promijenio je ne samo način na koji gledam na baštinu, nego i moje mišljenje o tome kako mi vodiči trebamo raditi svoj posao. Imam osjećaj kao da ponovo učim biti vodič, sad svaki spomenik za mene ima puno dublju priču i i značenje, a moj fokus je sada na poruci koju želim prenijeti sudionicima mojih tura kako bi se emocionalno povezali s odredištima koje im predstavljam. Od trenerice Ive Silla naučila sam korisne tehnike koje sam odmah počela primjenjivati u praksi. Smatram da bi edukacija o interpretacijskom govoru trebala biti jedna od prvih stepenici u obuci mladih vodiča.”

Trenerica Iva Silla izrazila je veliko zadovoljstvo tečajem u Šišanu i naglasila: “Općina Ližnjan, a pogotovo Šišan bili su i za mene pravo otkriće zbog niza baštinskih feomena koje smo zajedno otkrivali. Polaznici su me zadivili svojom otvorenošću prema jednom novom pristupu, kolegijalnošću i nevjerojatnom sinergijom koja je rezultirala izuzetno uspješnim radom u grupama te postala temeljem za njihove daljne suradnje. Razvoj interpretacije baštine u Hrvatskoj u punom je zamahu što dokazuje i činjenica da ubrzo slijedi novi tečaj u Istri u organizaciji TZ Grada Vrsara. Drago mi je da turističke zajednice sve više slijede primjer TZ Grada Bakra koja je prva u Hrvatskoj organizirala ovakav tečaj i time pokazala njegovu vrijednost za polaznike, odredište i lokalnu zajednicu. Raznovrsna i bogata baština naše zemlje fantastična je osnova za kreiranje kreativnih i održivih turističkih sadržaja, a ovaj tečaj predstavlja kvalitetan i odmah primjenjiv alat za postizanje tog cilja” zaključila je Iva Silla.