Volim grad – tema 12. Monte Librića i uvertira u 25. Sa(n)jam knjige u Istri

Festival dječje knjige Monte Librić ove će se godine održati od 8. do 14. travnja u Zajednici Talijana Pula – Circolu. Predstojeće dvanaesto izdanje i ovoga puta u središte pažnje postavlja recentnu hrvatsku i talijansku književnu produkciju za djecu uz niz programa kojim se nastoji najmlađi uzrast na nesvakidašnji način zainteresirati za knjigu i čitanje.

TEMA: VOLIM GRAD

Prepoznatljivo je već kako Monte Librić nastoji povezati knjigu s drugim medijima i umjetnostima, a nakon ilustracije, pokreta, zvuka, lutkarstva i animacije u središte pažnje ovoga puta temom Volim grad osvrnut će se na inače čestu temu u književnosti – grad. Na ovaj način mali-veliki Festival dječje knjige bit će uvertira u Sa(n)jam knjige u Istri koji ove godine slavi važnu 25. obljetnicu upravo s temom Grad, koju posvećuje i svom gradu, Puli. Zajedno s domaćim i stranim autoricama i autorima propitivat će se grad kao stvarni i imaginarni prostor, jer grad se čita, ali grad se i piše, slika, uvijek ponovno njegovi prizori oživljavaju na papiru, na ekranu, na sceni…

U sedam festivalskih dana publici će biti predstavljen bogat program, ali i više od 2000 recentnih naslova za djecu po sniženim sajamskim cijenama. Uz svakodnevne susrete s domaćim i stranim piscima i ilustratorima održat će se i mnoštvo radionica, kazališne predstave i filmovi kojima će se zaokružiti ovogodišnja tema te ispitati viđenje grada dječjim očima. Svakodnevne kreativne radionice O knjizi i s knjigom vodit će studenti Fakulteta za odgoj i obrazovanje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli s kojim Monte Librić ostvaruje dugogodišnju suradnju. U pulskom kinu Valli i u sklopu suradnje s Javnom ustanovom Pula Film Festival održat će se projekcije filmova za djecu, među kojima se ističe prvi hrvatski SF film za djecu Moj dida je pao s Marsa Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop. Pulski Teatar Naranča donosi kazališnu predstavu Pale sam na svijetu prema svevremenskoj priči danskog pisca Jensa Sigsgaarda.

JA SAM LICE GRADA

U suradnji sa Zdenkom Bilušić s renomiranog Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik osmišljena je akcija Ja sam lice grada koja će scenografski obilježiti ovogodišnji Monte Librić. Ususret festivalu gradska jezgra Pule postat će velika galerija na otvorenom pa će se pod krošnjama pulskih Giardina do festivalskog centra Circola održavati živopisna izložba. Zalepršat će više od tisuću raznobojnih zastavica, oslikanih dječjim autoportretima. U akciji je sudjelovalo više od tisuće djece, polaznika pulskih dječjih vrtića. Uz pulske, zavijorit će i 250 zastavica pristiglih iz Šibenika, koje su tek dio iz njihove bogate zbirke dječjih autoportreta.

 

 

 

PIÙ CHE UNA STORIA – TALIJANSKI PROGRAM MONTE LIBRIĆA

Monte Librić je, kao i Pula, dvojezičan, hrvatski i talijanski, pa će se i ove godine u suradnji sa Zajednicom Talijana Pule ispreplitati programi na hrvatskom i talijanskom jeziku. Svoje zanimljive knjige predstavlja troje renomiranih talijanskih autora: Emanuela Nava iz Milana promovirat će svoju novu knjigi Io e Mercurio (Merkur i ja), Fabrizio Altieri iz Pise, pisac i edukator, dolazi s knjigom Ridere come gli uomini (Smijati se kao ljudi), a spisateljica i prevoditeljica, stručnjakinja za dječju književnost Manuela Salvi predstavlja knjigu Famiglie e altri scompigli (Obitelji i ostale zavrzlame).

VIZUALNI IDENTITET

Ilustraciju 12. Monte Librića nadahnutu gradom potpisuje pulski umjetnik Vibor Juhas, čiji rad obuhvaća ilustraciju, animaciju, glazbu i film, ali i edukaciju jer svoje znanje rado prenosi mlađim generacijama pa će tako na Monte Libriću održati i radionicu Gradionica o osnovama i važnosti ilustracije kroz kreaciju razglednica zamišljenih gradova. Grafičke materijale oblikuje pulski dizajner Matko Plovanić.

Festivalski dan započinje glavnim programom Piknik s autorom koji okuplja niz značajnih književnika i ilustratora. Promovirajući svoja djela autori s najmlađom publikom otvaraju mnoge važne teme s kojima se susreću djeca. Program svakodnevno završava Pričom za laku noć uz popularni festivalski lik – Baku Librić, koja u društvu književnika najmlađoj publici pripovijeda priče.