15. Festival “Salsa Latina Istriana” u DHB od 22. do 24. ožujka

Sve je spremno za 15. festival plesa „Salsa Latina Istriana“ koji će se održati od 22. do 24. ožujka 2019. u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Ovu manifestaciju već 15. godinu za redom organizira Plesni Centar Studio iz Pule pod vodstvom Rosemarie Miletić i Fabrisa Radina te pod pokroviteljstvom TZ Pula.

Plesati znači osjećati povezanost – s našim prijateljima, obitelji, susjedima. Ples je jedan od najizražajnijih načina kojima slavimo i prenosimo znanja o svojoj kulturi i svom društvu. Ples povezuje sve ljude diljem svijeta bez obzira na dob, spol i nacionalnu ili vjersku pripadnost. S tom misijom, već 15 godina za redom, organizatori šire ljubav prema plesu i svake se godine raduju upoznati nove zaljubljenike u ovu predivnu umjetnost.

„Salsa Latina Istriana“ je manifestacija koja tijekom prvih proljetnih dana privlači zaljubljenike u ples i omogućuje im da, kroz 3 dana, uz pomoć 43 domaćih i stranih instruktora plesa, uče i uživaju u latino i karipskim ritmovima. Dolaze  iz cijelog svijeta – Austrije, UK, Angole, Češke, Luxemburga, Slovenije,Nizozemske, Portugala i Rusije. Zanimljivo je da su radionice prerasle i granice našeg grada pa i države. Naime, prošle je godine sudjelovalo preko 1800 plesača, a ove godine očekujemo još veći broj sudionika. Svake se godine brojka povećava i to je ono što nas posebno raduje te nam daje dodatan motiv i vjetar u leđa. Radionice omogućuju edukaciju mladih kroz ples, stvaranje kontakata među plesačima, druženje i zabavu te vraćanje kulture plesa u naše podneblje. O uspješnosti projekta govori i činjenica da se neki od instruktora vraćaju već 15. godinu za redom, vole grad Pulu, sviđa im se energija ljudi, žar kojim stječu nova znanja, sviđa im se koncept Festivala i cijela sinergija.

Kroz Festival odiše posebna energija ljubavi i zajedništva, ljudi se zabavljaju na sebi svojstven način i zaista uživaju u cijeloj plesnoj priči. Posebno je privlačno što se na Festivalu pojavljuju artisti iz cijeloga svijeta te su nam i oni, zajedno sa svim ljubiteljima plesa koji su na našim radionicama i partyjima svake godine, pomogli da Festival postane prepoznatljiv u cijeloj Europi. Ono što ga izdvaja je činjenica da ima jedan poseban koncept; naime, sve su radionice u potpunosti besplatne što privlači brojne plesače iz Hrvatske, a u velikom broju i iz ostalih država. 2 Ove godine moći ćete uživati na 40 besplatnih radionica i očekuju vas svi stilovi plesa kroz 3 dana trajanja Festivala: Salsa (New York style on 2, L.A, Style on 1, Puertorico Style on 1, CubanStyle), AfroCuban, Bachata, Kizomba, Semba, Bachatango i DanceHall.

Vikend plesa namijenjen je svim uzrastima i nivoima znanja plesa, od apsolutnih početnika koji nikada nisu plesali ili imaju malo iskustva s plesom do onih plesača –Salserosa koji plešu već duže vrijeme i naravno, namijenjen je i djeci svih dobi. Pozvani su svi bez obzira na godine, neka vas ne spriječi ukoliko nemate plesnog partnera da nam se pridružite. Službeno otvaranje festivala “Salsa Latina Istriana” bit će u petak, 22. ožujka s početkom u 14 sati. Nadalje, održat će se kratka radionica za djecu Dječjih vrtića Pule prema prethodno dogovorenom programu s našim inozemnim partnerima edukatorima te će u 15,30 biti otvorena za roditelje koji će moći pogledati što su njihova djeca pripremila. Program besplatnih plesnih radionica za svih započinje u 17 sati. U petak je u planu 9 radionica za sve plesače, od 17 do 20 sati. Svim ženama bez partnera pripremili su, pod vodstvom 3 posebno dobre instruktorice plesa, 3 plesna sata u kojima im nije potreban plesni partner, a moći će ući u svijet plesa kroz latin fusion, dancehall i radionice musicalityja. U isto to vrijeme,  plesni parovi će moći također plesati sve ostale navedene plesove. U subotu za sve naprednije plesače i početnike pripremljena je 21 radionica u tri dvorane, a ove godine, za sve koji su željni dodatnog isplesavanja, organizirana su i dva besplatna dnevna Social partyja u Domu hrvatskih branitelja, od 14 do 19 sati sa salsom i bachatom na jednom te kizombom i sembom na drugom podiju.

Za početnike je rezerviran i poseban termin gdje će se po prvi put susresti s plesnim koracima salse i bachate, a predviđen je za subotu od 14 do 17 sati. Samo učenje plesnih koraka odvijat će se se u opuštenoj i zabavnoj atmosferi što će samim polaznicima omogućiti bolji napredak u samim plesovima.

I u nedjelju plesači imaju edukaciju od 11 do 15 sati kroz 10 radionica te nakon toga još jedan završni party, do 17 sati, s kojim i završava cijeli Festival. 3 Uz radionicu za djecu, ove godine donosimo i drugi novitet, a vezan je uz cijeli koncept ovogodišnjeg Festivala.

Kroz najavu i cijelu promociju provlači se hashtag #OUTOFFRAME, u suradnji s Medvid produkcija d.o.o. iz Pule te je slogan ujedno i nazivni za ovogodišnje izdanje Festivala. Festival ćemo virtualno proširiti izvan okvira Doma hrvatskih branitelja i to prijenosom radionica uživo putem live stream-a te ćemo na društvenim mrežama prikazati Festival, a ujedno i Pulu, velikom broju gledatelja u cijelom svijetu. Sam prijenos je koncipiran na način da se uz izravan prijenos radionica iz Doma hrvatskih branitelja također prikazuje i promotivni video Pule, kojim bi na taj način promovirali grad kao turističku i kulturnu destinaciju.

Kao i svake godine, osim dnevnih besplatnih radionica pripremili smo i večernje zabave s poznatim DJ-evima. Prvi je plesni party dobrodošlice u petak na kojem će se osim plesa organizirati predstavljanje instruktora s iznenađenjem za goste, ali i za same instruktore. Glavni događaj je u subotu, večernji – veliki Gala party koji će se također održati u Domu hrvatskih branitelja s početkom u 22:30 sati pa sve do ranih jutarnjih sati, koji osim plesne zabave, nudi i show nastupe instruktora te ostalih gostujućih plesnih grupa. U petak i subotu, s obzirom da se očekuje velik broj plesača iz cijele Europe, u istom će se trenutku održati 4 partyja u 4 dvorane predivnog prostora DHB.

U glavnoj centralnoj dvorani plesat će se salsa, dok u preostale tri dvorane plesači će imati prilike zaplesati kubanske stilove Salse i senzualne plesove kao što su Kizomba i Bachata. Otvaranjem 4 dvorane na partyju želja je zadovoljiti sve plesne ukuse i dati plesačima na izbor puno raznovrsnih plesova. Svih 40 radionica, kao što se i ranije navodi, su besplatne i otvorene za svih bez potrebe za registracijom, dok se večernji party naplaćuje i to u petak 150,00 kn i subota 230,00 kn.

U sklopu vikend plesnih radionica organizator nudi još mnogo zanimljivih promocija od kojih izdvajamo posebnu ponudu plesnih cipela i opreme za ples te prezentaciju i promo matrijale za predstojeće plesne Festivale. 4 Više o rasporedu radionica kao i sve druge informacije možete pogledati na službenoj stranici www.salsalatinaistriana.com