Grad Pula i portal gastroposao.eu zajedno u rješavanju nedostatka kvalitetne sezonske radne snage u ugostiteljstvu

Pula je među gradovima koji će svojim ugostiteljima pružiti izravnu pomoć i omogućiti im da na jednostavan način, bez suvišne papirologije, uz minimalna novčana izdvajanja, lakše i brže pronađu kvalitetnu sezonsku radnu snagu iz čitave Hrvatske, a i šire

I ove se godine nastavlja lani započet projekt specijaliziranog strukovnog portala za pomoć u zapošljavanju u ugostiteljstvu www.gastroposao.eu i Grada Pule na suradnji pri rješavanju problema nedostatka kvalitetnih sezonskih radnika u ugostiteljstvu i turizmu, jednog od najvećih problema hrvatskog turizma posljednjih godina.

Nakon dobrih rezultata prošlogodišnje pilot suradnje portala www.gastroposao.eu i Grada Pule, kad se tijekom svibnja i lipnja pulskim malim i srednjim poduzetnicima u ugostiteljstvu i turizmu pomoglo u pronalaženju radne snage, ove su se godine u projekt dodatno uključili u Istri Rovinj i Medulin te Grad Novalja na Pagu.

Grad Pula prvi je grad koji je prepoznao potrebu za stvaranjem jednostavne i egzaktne mjere pomoći pri zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmu te je donio odluku da svi ugostitelji s područja Grada Pule mogu iskoristiti poticaje u iznosu od 90 % za financiranje i pronalaženje radne snage objavom natječaja na portalu www.gastroposao.eu.

„Svjedoci smo koliko je danas izazovno pronaći kvalitetnu radnu snagu, posebice u turizmu. Turistička je sezona pred vratima, a naša je intencija brzo i jednostavno „spojiti“ ponudu i potražnju na tržištu rada i upravo je zato ovaj projekt važan. Ukoliko se kao destinacija i dalje želimo razvijati i raditi kvalitativne iskorake u našoj ponudi, tada je ključno imati kvalitetnu radnu snagu“, kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Pula će tako i ove godine pred turističku sezonu svim svojim ugostiteljima pružiti izravnu pomoć i omogućiti im da na jednostavan način, bez suvišne papirologije, uz minimalna novčana izdvajanja, lakše i brže pronađu kvalitetnu sezonsku radnu snagu iz čitave Hrvatske, a i šire.

Operativno to znači da poduzetnici u objavi natječaja na portalu www.gastroposao.eu u troškovima sudjeluju samo sa 100 kn dok ostatak za njih subvencioniraju njihove lokalne uprave. Ovim pristupom pomaže se ugostiteljima jer mali i srednji poduzetnici teže mogu odvajati znatnija sredstva potrebna za natječaje. Jedini je uvjet da su korisnici mjera s područja gradova Pule, Rovinja i Novalje te općine Medulin.

Važno je spomenuti da se unutar ovog projekta izbjegavaju posrednici jer poslodavac i posloprimac međusobno direktno komuniciraju. Posloprimci, radnici, ne trebaju pisati molbe za posao i životopise već jedino trebaju ispuniti pripremljeni upitnik na portalu www.gastroposao.eu koji je prilagođen pravilima struke i pisan jezikom koje kuhari, konobari i ostali djelatnici razumiju.

Poslodavci, ugostitelji, pak uz pomoć portala www.gastroposao.eu dobivaju oglase u kojima se kvalitetno prezentira tko su i što nude, realno opisuju radni uvjeti, plaća, radno vrijeme i sve ono što radnike zanima. Sam poslodavac bit će na portalu pozicioniran kao veliki istaknuti oglašivač u trajanju od 30 dana – u ovom smislu ušteda za samog poslodavca je znatna.

Gastroposao.eu pružat će svu logističku pomoć kod objave natječaja na samom portalu, promovirat će natječaje kroz društvene mreže i druge medije te proaktivno obavještavati posloprimce putem e-maila ili WhatsApp-a. Čitava akcija bit će dodatno marketinški popraćena u nacionalnim i regionalnim medijima.

Projekt Gastroposao.eu sufinanciran je u sklopu IPA programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 178.938,00 eura.

Portal www.gastroposao.eu jedini je specijalizirani strukovni portal u Hrvatskoj za pomoć u zapošljavanju u ugostiteljstvu. Projekt vode Gastronomadi, grupacija koja već desetak godina djeluje u sektoru gastronomije s ciljem promicanja hrvatskih proizvoda te podizanja razine ugostiteljstva odnosno hospitality sektora (HoReCa, OPG proizvođači, turizam).

Gastronomadi su se kroz sve ove godine etablirali kao jedna od vodećih organizacija za provedbu projekata i marketinšku prezentaciju proizvoda u ovoj oblasti.

“Posebno smo ponosni što smo od samih početaka sudjelovali u brendiranju i pozicioniranju maslinovih ulja Istre, promociji IQ etikete kroz razne promotivne programe te što smo zajedno s AZZRI-jem radili na spašavanju istarskog goveda te organizaciji prodaje i marketinškog nastupa proizvoda od mesa boškarina. U realnom sektoru uspješno provodimo škole kuhanja za građanstvo, profesionalne edukacije za ugostiteljstvo i turizam te obavljamo konzalting usluge postavljanja i/ili nadogradnje ugostiteljskih objekata i hotela.”

 

VIŠE INFORMACIJA:  Zoran Šimunić  , voditelj projekta Gastroposao.eu

email: zock@gastronomadi.hr

mob: 091 2555 733

www.gastroposao.eu