Predstavljanje knjige Najzdravije namirnice svijeta autora Georgea Mateljana

Drugo, dopunjeno izdanje knjige Najzdravije namirnice svijeta autora Georgea Mateljana bit će predstavljeno u četvrtak, 28. ožujka 2019. u 18 sati u Središnjoj knjižnici.

O knjizi će govoriti glavni urednik Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti „George Mateljan“ u Splitu, stručna suradnica magistrica prehrambenog inženjerstva Iva Marasović te magistrica nutricionizma Nina Penezićiz Savjetovališta za prehranu – Zavoda za javno zdravstvo IŽ.

Drugo hrvatsko izdanje knjige Najzdravije namirnice svijeta je revidirano, ažurirano i prošireno prvo izdanje (nagrada ”Josip Juraj Strossmayer“ za 2008.) i odražava sve što se dogodilo u području zdrave prehrane u zadnjih deset godina.

U današnje vrijeme zatrpani smo informacijama o zdravoj prehrani i čudotvornim namirnicama, ali, nažalost, radi se o dezinformacijama, nerelevantnim istraživanjima ili jednostavno neistinama pa smo često zbunjeni kome vjerovati.

U ovoj knjizi autor slijedi jedinstven koncept, u kojem paralelno koristi jednostavan svakodnevni jezik, pristupačan široj publici, a u isto vrijeme daje uvid i u sve najnovije relevantne činjenice dobivene pregledavanjem više od 10.000 novih znanstvenih istraživanja, publiciranih u najboljim časopisima iz područja prehrane i zdravlja, citiranih u znanstvenim bazama podataka (Pub Med, Scopus, Science Direct, HighWire, Biomed Central…).

Ukratko, knjiga počiva na nezavisnim znanstvenim istraživanjima i pravo je remek-djelo o prehrani, enciklopedijskih razmjera, moglo bi se reći ”prijateljsko enciklopedijsko izdanje”.

Nakladnici knjige su Zdravi grad iz Splita i Mozaik knjiga iz Zagreba, a stručni recenzenti: akademkinja Vlasta Piližota, prof. dr. sc. Irena Colić Barić, prof. dr. sc. Irena Drmić Hofman, prof. dr. sc. Tea Bilušić, prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak, prof. dr. sc. Greta Krešić, doc. dr. sc. Vedran Poljak i doc. dr. sc. Saša Missoni.