Autori 12. Monte Librića, Zoran Ferić premijerno predstavlja svoju prvu knjigu za djecu

Dvanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić održat će se od 8. do 14. travnja u Zajednici Talijana Pula – Circolu, a njegov središnji program Piknik s autorom i ove godine donosi promocije knjiga i zanimljive razgovore s domaćim i inozemnim piscima i ilustratorima za djecu.

Ističe se gostovanje hrvatskog pisca Zorana Ferića, koji će premijerno u Puli predstaviti svoju prvu knjigu za djecu San ljetne noći. 

Recentna djela hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će redom poznati i nagrađivani autori, a u programu se ističe gostovanje hrvatskog pisca Zorana Ferića, koji će premijerno u Puli govoriti o svojoj knjizi San ljetne noći (V.B.Z.). U slikovnici opisuje znatiželjnog dječaka Dadu čija je majka u bolnici i koji uz pomoć svog brižnog oca i neočekivanih prijatelja uči kako se nositi s novim životnim situacijama. Priču nadopunjuju sugestivne ilustracije Dominika Vukovića. Radi se o prvoj u nizu dječjih priča prilagođenih ilustriranoj formi slikovnice u kojima će Zoran Ferić obraditi teme poput iskustva smrti, razvoda roditelja, statusa među vršnjacima, potrage za vlastitim ja, a s kojima se djeca, također, susreću. Jasna Jasna Žmak, Puljanka sa zagrebačkom adresom, dramaturginja, spisateljica i scenaristica na Libriću, također, predstavlja svoju prvu knjigu za djecu, ilustriranu knjigu Pisma na kraju šume, nastalu unutar nakladničke kuće Oaza Books i u suradnji s animatoricom Jelenom Oroz. Priča govori o skupini šumskih životinja koje kroz neobičan pristup slovima i samom jeziku, ukazuju na važnost prijateljstva i njegovanja međusobne suradnje, nasuprot suvremenim trendovima jačanja individualizma. Dramski tekst Pisma na kraju šume Jasne Jasne Žmak dobio je prvu nagradu na natječaju Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić 2017. godine.

U uvijek uzbudljiv svijet književnosti i čitanja književnih klasika uvodi nas Tanja Konforta, stalna suradnica nakladničke kuće Spiritoso i idejna začetnica projekta približavanja hrvatskih književnih klasika i legenda djeci. Njezina slikovnica Zlatarovo zlato nastala prema Šenoinim motivima prvi je hrvatski povijesni roman u obliku slikovnice, a predstavlja je s poznatim ilustratorom Zdenkom Bašićem. Zajedno će pulskoj publici otkriti magični svijet povijesne i ljubavne priče koja izranja iz daleke prošlosti.

Predstavlja se i knjiga koju je publika prošlogodišnjeg Sa(n)jam knjige u Istri smjestila na drugo mjesto u utrci Libra za vajk. O zecu koji se volio smijati (Ibis grafika) zbirka je priča Grigora Viteza, začetnika moderne hrvatske književnosti za djecu, koje su u ovom izdanju ponovno oživjele uz živopisne ilustracije slovenskog ilustratora Petera Škerla s kojim ćemo na Festivalu otkriti stvarni i nestvarni svijet Vitezovih junaka.

Ponovno dolazi i najpoznatija i najplodnija spisateljica za djecu u Istri, Tatjana Pokrajac-Papucci. Ovoga puta predstavlja se s knjigom Brbljava Ara i hirovita Mara (Iris Illyrica) o djevojčici koja uz pomoć papige Are otkriva da naizgled dosadne bakine priče mogu biti itekako zanimljive. Ilustrator, stripaš, animator i pisac Davor Šunk ove je godine u društvu  s književnikom i glazbenikom Aljošom Vukovićem, čiju je priču i opise svemirskih prostranstava oživotvorio u slikovnicu pod nazivom Svemirski taksi (V.B.Z.). Još jedno poznatno lice Monte Librića je i dobitnica nagrade Ovca u kutiji Vanda Čižmek. Kao ilustratorica predstavlja se knjigom koju je napisala Jelena Pervan Tonka će sutra (Semafor) o Tonki koja svoje obveze uvijek ostavlja za sutradan i kojoj u pomoć stižu sutrići. 

Za više razrede osnovne škole predviđena je promocija romana Eva, mala žena (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade), glumice i književnice Vlaste Golub kojim ukazuje da socijalne podjele u suvremenom društvu ne zaobilaze ni tinejdžere pa se s razlikama između mladih boljeg i lošijeg društvenog statusa, kao i odgovora društvene zajednice na osobne poteškoće pojedinaca suočava školarka Eva. Za one najmlađe Naklada Šumek predstavlja slikovnicu Pikavica Evica upoznaje svijet u kojoj spisateljica Ivana Francišković Olrom i ilustrator Mario Šimić predstavljaju razvoj malene djevojčice od rasta u maminom trbuhu do rođenja i prvih impresija svijeta koji je okružuje, a s ciljem poticanja rane stimulacije djeteta kao ključa ostvarenja njegovih maksimalnih potencijala.

U talijanskom dijelu programa Più che una storia gostovat će tri istaknuta autora talijanske književnosti za djecu. Knjigu Io e Mercurio (Merkur i ja) predstavit će Emanuela Nava iz Milana, koja je već objavila stotinjak naslova za djecu i mlade za koje inspiracuju često nalazi na mnogobrojnim putovanjima svijetom otkrivajući bogatstva drugih kontinenata. Fabrizio Altieri iz Pise, pisac i edukator, koji svoja znanja i strast za pisanjem rado prenosi mladim generacijama, na Pikniku predstavlja knjigu Ridere come gli uomini (Smijati se kao ljudi). Spisateljica i prevoditeljica, stručnjakinja za dječju književnost Manuela Salvi predstavlja knjigu Famiglie e altri scompigli (Obitelji i ostale zavrzlame).