Vodnjan: “Bebe vole papati” – predstavljanje knjige i besplatna radionica, 3.ožujka

Bebe vole papati naslov je knjige koja će biti predstavljena u srijedu, 3. travnja 2019. u 10 sati u dvorani Središnje knjižnice te u 14 sati u Knjižnici Vodnjan.

Nakon predstavljanja bit će održana i besplatna radionica pripremanja kašicaDođite sa svojim bebama i papajte s nama fino i zdravo.

Knjiga Bebe vole papati napisana je i izdana da bi idejno potpomogla uvođenje dopunske prehrane u prvoj godini života zdrave bebe. Svaka beba je pojedinac sa svojim potrebama, sposobnostima i željama, zbog čega su navedeni jelovnici samo pomoć u uvođenju namirnica koje beba polako upoznaje prilikom pijenja majčinog mlijeka ili mliječne formule. Pritom su uvažene najnovije smjernice Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Međunarodnog dječjeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) i Europskog društva za socijalnu pedijatriju i zdravlje djece (ESSOP), kojima je zajedničko da zagovaraju isključivo dojenje 6 mjeseci, što je i željeni cilj. Uvođenje čvrste hrane ovisi o bebi te, uz nastavak dojenja, po preporuci pedijatra i patronažne sestre, može započeti u dobi između 17. i 26. tjedna. Preporučuje se priprema svježih sezonskih jela, pripremljenih kod kuće, jer ćete time svojoj bebi ponuditi najzdraviji obrok. Budući da danas možete i kod nas pronaći gospodarstva s ekološkom proizvodnjom koja se posvećuju proizvodnji isključivo zdrave domaće hrane, slobodno ih potražite. Uz, naravno, što manju upotrebu industrijski pripremljene (kupovne) hrane, savjetujemo pozornost u vezi s istekom rokova trajanja proizvoda i uvažavanjem uputa za pripremu. Posljednjih godina bebama i mališanima često se nude pića od žitarica (poput rižinog, zobenog, prosenog… »mlijeka«) koja zapravo nisu mlijeko. Ta pića nisu nadomjestak za majčino mlijeko ni za mliječnu formulu. Njihov sastav ne zadovoljava djetetove potrebe, a sadrže i velike količine šećera. Ponajviše zimi, kada na raspolaganju nema svježeg voća i povrća, jelovnike je teško pripremiti. U vrijeme kada povrća ima u izobilju, neki ga suše za zimu, kisele ili smrznu, ostali tada kupuju svježe u trgovinama. Zimski jelovnici djece i odraslih neka budu sastavljeni od što više »zimske« hrane, poput kiselog kupusa i kisele repe, krumpira, graha i mrkve jer nas te namirnice i griju. Nazivamo ih namirnicama s “toplom energijom”. Bebama u početnom razdoblju uvođenja namirnica, nažalost, ne možemo ponuditi kiseli kupus ili kiselu repu, stoga vam savjet da detaljno pogledate jelovnike u knjizi neće biti naodmet. Sigurno ćete među njima pronaći kombinacije koje su primjerene i za zimsko vrijeme. Za pripremu hrane ponuđeni su najbrži načini pripreme i klasični načini pripreme. Za koji ćete se način odlučiti – odabir je vaš! Sve bebe vjerojatno neće biti moguće hraniti prema navedenim jelovnicima i navedenom redoslijedu, stoga, roditelji, uzmite ovu knjigu kao skup mogućnosti koje ćete sigurno sami dodatno proširiti i početi koristiti i u svojoj prehrani. Knjiga vas želi podsjetiti i na neke korisne i upotrebljive savjete naših baka, na koje ste možda zaboravili, kako biste ih ponovno uključili i u suvremeni način života.