Predstavljena inicijativa zaštite podmorja putem „no take“ zona

Jučer je u HGK – Županijskoj komori Pula održana sjednica Strukovne grupe ronilačkog turizma ŽK Pula koja okuplja ronilačke centre koji djeluju u Istarskoj županiji.

 

Kako na nacionalnoj razini rad ronilačkih centara objedinjuje Zajednica ronilačkog turizma HGK, predsjednik Strukovne grupe ronilačkog turizma ŽK Pula Marko Srečec informirao je prisutne o aktivnostima Zajednice te mogućnostima uključivanja.

 

Pritom je predstavljena inicijativa Zajednice o zaštiti podmorja putem tzv. „no take“ zona. Riječ je o posebnom obliku zaštite kojim se u potpunosti zabranjuje bilo kakva eksploatacija podmorja zbog zaštite ekosustava i kulturnih dobara, a takve su inicijative u drugim zemljama postigle izvrsne rezultate u očuvanju bioraznolikosti, ali i razvoju gospodarstva. Time bi ronilački turizam postao atraktivnijim, a benefite toga bi osjetili svi, od ronilačkih škola do ribara i lokalnih zajednica. Zaštita određenih zona privukla bi i veći broj gostiju, a riječ je većinom o gostima veće platežne moći koji tek 18 posto svog budžeta troše na ronjenje, dok ostatak potroše na smještaj, hranu, suvenire i sl. Pritom takvi gosti dolaze nešto ranije od špice sezone i ostaju duže te produžuju turističku sezonu.

 

U cilju očuvanja okoliša predstavnici ronilačkih centara u Istri predložili su da se u Istarskoj županiji pokrene akcija prikupljanja otpada iz mora kao konkretan doprinos ronilačkih centara i njihovih gostiju podizanju razine ekološke osviještenosti.

 

Spomenimo kako će se tokom travnja održati plenarna sjednica Zajednice ronilačkog turizma HGK na kojoj će biti izabrano novo vodstvo Zajednice te su pozvani sudionici sastanka da se kandidiraju za predsjednika ili zamjenika predsjednika Zajednice. Predsjednik Strukovne grupe ronilačkog turizma ŽK Pula Marko Srečec iz rovinjske tvrtke The old diver, sudjelovat će se u radu Vijeća Zajednice ronilačkog turizma HGK.