U Puli ovog vikenda manifestacija „Hoditi i zdravi biti“

Ususret već tradicionalnoj pulskoj manifestaciji, šestoj po redu, „Hoditi i zdravi biti – La salute viene camminando“ na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je program koji se održava ovog vikenda u Puli.

Konferenciji za novinare prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović i ravnatelj Studentskog centra Pula Miodrag Čerina.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci pozvala je sve građane da u subotu, 6.travnja s početkom okupljanja oko 9 i 30 sati, kako bi se u 10 počelo s hodanjem, dođu na ovu aktivnost, odazovu se i učine nešto za svoje zdravlje i družeći se u pozitivnog okruženju provedu dan.

Zamjenica je rekla kako se kreće od Ulice Veruda (ispod Doma Alfredo Štiglić), a hodat će se ruta preko Splendida i Zlatnih stijena, duž Verudele do Bunarine , stazom „Koza“ duljine 6.5 kilometara, a na Bunarini će za sve sudionike biti organizirane zdrave marende. Novost ove godine je da se manifestaciji hodanja pridružuju studenti Pulskog Sveučilišta, a  njihov će band „Prolaznici“  uveseljavat sudionike na završetku staze, na Bunarini. Dodala je i da će se u sklopu hodanja vježbati pod vodstvom Udruge kineziologa. Ono što posebno veseli sve sudionike, rekla je Puh Belci, vjerovatno je druženje  na cilju gdje  je organizirana okrijepa  uz srdele, vodu, vino i živu muziku. Grad Pula sponzor je manifestacije, a sudionike čekaju promotivne majice kao uspomena sudjelovanja.

Zamjenica je rekla kako se u okolici Pule nalazi oko sto kilometara obilježenih pješačkih staza,  a sama Pula ima 13 dobro uređenih i markiranih staza za odrasle te 4 za djecu koje su prilagođene dječjem uzrastu. Postojeće staze se redovito održavaju i markiraju, a aktivno se radi i na utvrđivanju novih staza. Proljeće je najbolje doba za promociju aktivnih životnih stilova i poboljšanje kvalitete života.

Odaziv je svake godine sve veći pa tako i ove očekujemo mnoge naše sugrađane koji će nam se priključiti i time podržati akciju, rekla je za kraj Puh Belci.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović zahvalio se zamjenici na potpori te naglasio kako uz sve navedeno sudionike na Bunarini očekuju štandovi ZZJZIŽ, OB Pula, Zavoda za hitnu medicinu IŽ, mjerenje tlaka i šećera u krvi. Istaknuo je još jednom težinu i važnost ove manifestacije kao promocije zdravog i aktivnog načina života, te pozvao građane da iskorite dan na najbolji mogući način , hodanjem u prirodi. Uz potporu Grada Pule i Istarske županije, akciju provodi Zavod za javno zdravstvo Istarske županije te će se prema riječima ravnatelja Aleksandra Stojanovića akcija ove godine istodobno provesti u Puli, Pazinu, Labinu, Buzetu, Bujama, Rovinju i Poreču.

Dan ranije u petak 5. travnja u 10,00 sati organizirat će se aktivnosti sa polaznicima predškolskih i školskih ustanova na Forumu gdje će se sudionicima podijelit florescentne narukvice, a vježbanje na Forumu vodit će članovi Udruge kineziologa Prošle godine ovoj se manifestaciji odazvalo oko  500-tinjak sudionika, ove godine očekuje se još veći odaziv.