U Medulinu povodom Svjetskog dana zdravlja održan rekreativan i-gastro događaj „Od korune do pijata“

Prošle je subote, 6.travnja u Medulinu po prvi puta održan rekreativan i gastro događaj pod nazivom „Od korune do pijata“. Povodom Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava svakog 7. travnja, organizirale su ga udruge Mutila, Sakramenski i Format, u suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Općine Medulin. Peta je to po redu aktivnost projekta „Kulturni krug po općini Medulin“ koji se provodi uz financijsku potporu Općine Medulin i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina. Kao i u ostalim događajima i aktivnostima projekta, sudjelovanje je za zainteresirane mještane i posjetitelje svih generacija bilo besplatno.

S parkirališta Vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Općine Medulin na Mukalbi pristigli su sudionici u 10 sati krenuli u zajedničku šetnju i branje šparoga, dok su članovi udruga organizatora u prostoru medulinskog DVD doma započeli s pripremama za kuhanje, koje je uslijedilo po povratku malih i velikih sudionika iz šetnje. Uz netom ubrane šparoge našlo se tu i koromača, začinskog bilja, ali i prekrasnog cvijeća koje je poslužilo za dekoriranje stolova na kojima se po dovršetku pripreme serviralo pripremljena jela.

A ono što su sudionici zajedno pripremili bilo je zaista spektakularno. Zdrave i svježe namirnice pretvorili su u šarene, bogate proljetne salate, juhu od graha, juhu od šparoga, fritaju sa šparogama i pršutom. Protagonisti prve manifestacije „Od korune do pijata“ bili su uz šparoge njoki, toliko dragocjeni, jer zajedno, za jednim stolom, mijesilo ih je tijekom radionice pripreme zdrave tradicionalne hrane više od dvadeset dama i damica, iskusnih i manje iskusnih kuharica, čije su se ruke ispreplitale dok osmjesi nisu silazili s lica. Članice Sindikata umirovljenika Općine Medulin iz Medulina, Vinkurana, Pomera, Pješčane Uvale i Premanture podijelile su s najmlađima i svim zainteresiranima svoje male kulinarske tajne te u kratkom vremenu zajedno stvorile magiju od brašna i krumpira. Ukusni slani i slatki njoki spravljani s toliko ljubavi, sloge i veselja drugačiji od savršenih jednostavno nisu mogli biti. Za to vrijeme drugi dio kulinarske ekipe pripremio je 4 vrste umaka i šuga, od šuga “na bilo” sa šparugama i pršutom, “na crljeno” sa šparugama i tunom te dvije varijante umaka “na zeleno” sa špinatom i na bazi koromača.

Uslijedio je gotovo obiteljski ručak za dugačkim stolom, za kojim je sjedilo četiri generacije mještana s područja općine Medulin i posjetitelja. U smijehu i druženju zajedno su objedovali i uživali u pripremljenim jelima. Manifestacija je time u cijelosti opravdala i nadmašila očekivanja organizatora. Želja im je bila na jednom mjestu okupiti male i velike, družiti se u prirodi, zajedno pripremiti i objedovati zdrav i ukusan obrok, s ciljem osvješćivanja djece i mladih te poticanja svih generacija na zdrav način života i osnaživanje osjećaja pripadnosti i zajedništva. A na Mukalbi se protekle subote desilo upravo to, spontano i nenametljivo zajedništvo. Ono koje nas obogaćuje i stvara osjećaj pripadanja. I upravo je ono najvrjedniji sastojak pripremanog ručka i pokazatelj uspješnosti cijele manifestacije „Od korune do pijata“.