KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa

Ovog petka, 12 travnja u Mediteranskom plesnom centru u  Svetvinčentu održat će se treća radionica namijenjena konzervatorsko-restauratorskoj struci, lokalnom stanovništvu i turističkim djelatnicima u sklopu Integriranog razvojnog programa KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda, pod nazivom: „KLJUČNI TRENDOVI UPRAVLJANJA KULTURNOM BAŠTINOM U OKVIRIMA ODRŽIVOG TURIZMA“.

Radionica koju će uvodnim izlaganjem o projektu KulTERRA otvoriti predstavnici Općine Svetvinčenat, a moderirat će ju Manuela Hrvatin, certificirana interpretatorica baštine, obradit će teme iz područja upravljanja kulturnom baštinom u svrhu turističke promocije destinacije u okvirima održivog turizma. Dr Irena Ateljević iz Instituta za turizam održat će prezentaciju pod nazivom „Transformacijska uloga turizma u 21-om stoljeću“, dok će ostali predavači predstaviti uspješne primjere dobre prakse upravljanja kulturnom baštinom temeljenoj na kulturnom identitetu u okvirima održivog turizma. Filipo Gasperi, načelnik Općine Gradara, predstavit će Gradaru – najbolji talijanski povijesni talijanski gradić u 2018, Jesenka Ricl, mag. art./univ. spec.oec,  predstavit će primjer Osječke Tvrđe kao utvrde kulture, poduzetništva i turizma dok će radionica biti zaključena predavanjem Darka Komše, ravnatelja Arheološkog muzeja Istre koji će u svom izlaganju predstaviti načine upravljanja, zaštite i prezentacije arheološke baštine Grada Pule.

Cilj ovih radionica održanih u sklopu Integriranog razvojnog programa KulTERRA je da se potaknu konzervatori, povjesničari i turistički djelatnici na što kvalitetniju komunikaciju i sinergiju kako bi zajednički ostvarili ciljeve što kvalitetnije valorizacije i interpretacije kulturne baštine. Ovom će se radionicom zaključiti ciklus od sveukupno tri radionice za konzervatorsko-restauratorsku struku, lokalno stanovništvo i turističke djelatnike s ciljem osmišljavanja i promocije sadržaja koji će obogatiti kulturno-turističku ponudu objekata uključenih u projekt, uključivanjem lokalne zajednice i dionika na destinaciji.