Rino Banko izlaže svoje skulpture u petak, 12. travnja, u Galeriji Studentski, u 19 sati.

Mladi kipar Rino Banko, izložit će svoje skulpture u petak, 12. travnja, u Galeriji Studentski (Studentski dom Pula, Preradovićeva 28A). Pozivamo vas na otvorenje izložbe, u 19 sati.

Rino Banko rođen je 1994. godine u Puli. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, upisuje se na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer kiparstvo, na Katedri za kiparstvo. Na drugoj godini diplomskog studija dodijeljena mu je Rektorova nagrada za izvrsnost te nagrada Akademije za postignut uspjeh na diplomskoj godini.

Od 2016. do 2018. godine demonstrator je na kolegijima keramike i kiparstva na APU, te zajedno s mentorom sudjeluje u stručnom posjetu pri Europskom Centru za keramiku u Nizozemskoj (EKWC) s ciljem unaprjeđenja tehnoloških i stručnih znanja i vještina. S kolegama je vodio radionicu „Student studentu“ koja se je održavala od 2015. do 2017. godine, te tijekom 2017./2018. godine samostalno vodi radionicu kiparstva za Treću životnu dob.

Tijekom godina, izlagao je na više grupnih i samostalnih izložba u zemlji i inozemstvu. Među brojnim, ističe se Međunarodna izložba keramike u Piranu, izložba u Pomorsko i povijesnom muzeju hrvatskog primorja u Rijeci, u suradnji s udrugom ICOM Croatia, UNESCO pod projektom Participativni muzeji u zajednici, 13. Trijenalu hrvatskog kiparstva, te samostalna izložba skulptura i crteža pod nazivom „Portali“ koja je održana u Galeriji Cvajner u Puli.