Župan Flego: Mir, sloboda, sigurnost i pravda temelj su današnje Europe.

U Bruxellesu se danas nastavilo 134. Plenarno zasjedanje Odbora regija Europske unije na kojem je sudjelovao i istarski župan Valter Flego. Glavna rasprava odnosila se na temeljna prava i europske vrijednosti, kojoj su prisustvovali i predsjednik suda EU Koen Lenaerts, prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans te direktor EU agencije za temeljna prava Michael O`Flaherty.

U svome izlaganju župan Flego  je naglasio kako su temeljna prava i vrijednosti današnje EU mir, sloboda, sigurnost i pravda.

„Europska unija treba pokazati vrlo konkretno kroz sljedeći proračun zalaganje za ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju te solidarnost među državama članicama kako bi se one mogle podjednako razvijati. Na EU je da se puno energičnije usmjeri na to da svi građani imaju jednaka prava pred zakonom“, smatra Flego.

Što se, pak, ljudskih prava tiče, Flego je kazao kako EU treba prema svim članicama beskompromisno, jasno i odlučno inzistirati na nepostojanju diskriminacije na temelju spola, rasnog ili etničkog podrijetla, vjere ili uvjerenja, invaliditeta, dobi ili seksualne orijentacije.

„Dokažimo svi zajedno da to možemo učiniti. Osim toga, premalo napora je do sada učinjeno za načelo jednakih plaća za jednaki rad u različitim državama članicama. Dokažimo da i to možemo promijeniti“, poručio je župan Flego zaključivši:

„Govorim s položaja župana Istre, regije koja svih ovih godina snažno radi na očuvanju i osnaživanju temeljnih prava i vrijednosti te smo po tome svijetli primjer u Hrvatskoj. Baš zato nam je potrebna još snažnija podrška Europske unije u nastupima prema nacionalnoj vladi kako bi to postao hrvatski, a ne samo istarski standard. Nismo i ne možemo biti zadovoljni dok se temeljna prava i vrijednosti ne provode i poštuju u čitavoj državi!“