FENOLIGA udruga u kulturi i JU KAMENJAK pozivaju na predavanje IVICE RUBELJA : “Mehanizmi starenja i strategije pomlađivanja” 18. travnja u 20.00 h

O predavanju …

Trenutno najistaknutije strategije u borbi protiv starenja primarno se zasnivaju na staničnoj senescenciji i promjenama epigenetike kao glavnih karakteristika starenja organizma. Dok terapija senoliticima, koristeći prirodne ili sintetske spojeve, ima za cilj selektivnu eliminaciju starih stanica iz organizma ili inhibiciju štetnih faktora koje one izlučuju, stanično reprogramiranje koristi genetičke manipulacije da bi se stanice pomladile, ponekad i do pluripotentnosti. S druge strane se na razne načine pokušava postići reaktivacija telomeraze u stanicama što po dosadašnjim istraživanjima vodi ka pomlađivanju organizma. Na predavanju će biti riječi o napretku u razvoju najnovijih metoda pomlađivanja od razine stanica i tkiva do organizma.

O predavaču …

Prof. dr. sc. Ivica Rubelj je magistrirao i doktorirao Molekularnu biologiju na PMF-u u Zagrebu. Znanstveni rad nastavlja na Baylor College of Medicine u Houstonu i LSUMC u New Orleansu, SAD gdje radi na istraživanjima molekularnih mehanizama staničnog starenja i karcinogeneze. Telomerama i telomerazom se počinje baviti 1994., nedugo nakon otkrića njihove uloge u kontroli procesa starenja. Od 1996. radi na Zavodu za molekularnu biologiju IRB-a gdje nastavlja rad na strukturi i funkciji telomera u održavanju stabilnosti genoma i karcinogenezi. U posljednjih nekoliko godina se bavi mehanizmima starenja na razini tkiva i organizma.

Premantura – “Škola” na placi

Ulaz slobodan