HRT-ov dokumentarni film ‘Tajna Vižule’ pretpremijerno prikazan u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U punoj Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, pretpremijerno je prikazan dokumentarni film ‘’Tajna Vižule’’ u produkciji Hrvatske radiotelevizije, scenaristice i urednice projekta Vesne Jurić-Rukavine i redatelja Ivice Dleska.
Film u trajanju od 50 minuta, snimao se tijekom 2018. godine, upravo za vrijeme aktivnog istraživanja na lokalitetu, koji je našim arheolozima pravi izazov više od pola stoljeća, što je njegova najveća vrijednost, a autorski tim na samom predstavljanju istaknuo je kako to ne bi bilo moguće bez potpore:
Općine Medulin, Instituta „Ivo Pilar“, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Arheološkog muzeja Istra u Puli, Arheološkog muzeja u Zagrebu i Austrijske Akademije.
Okupljene je uzvanike najprije pozdravio Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja – domaćina pretpremijere: ‘’Izuzetna mi je často pozdraviti sve prisutne uoči premijere ovog nesumnjivo zanimljivog I kvalitetnog filma. Koji pridonosi promociji ali I očuvanju arheološke baštine, među čijim je biserima upravo poluotok Vižula’’.
Nakon projekcije autorica, scenaristica I urednica projekta zahvalila se HRT-u na prepoznavanju ovako važne teme, ali I svim arheolozima – bez kojih bi ovaj film ostao neostvariva želja. A ideja I želja su se rodile prije 4 godine:
‘’Gledateljima smo željeli približiti poluotok Vižula u Medulinu, nedaleko Pule, koji je od 16. stoljeća predmet interesa mnogih istraživača u proučavanju antičke povijesti i Rimskog carstva, od 1. do 4. st. poslije Kr., a posebice u vrijeme vladavine moćnoga Konstantina Velikoga.
Od 1969. do danas ona je izazov kopnenim, podvodnim, a prvi puta i arheolozima s područja arheološke prospekcije koji koriste metode koje ne zahtjevaju iskopavanje’’ – istaknula je autorica filma te nadodala svoju misao vodilju pri postavljanju autorskog filmskog koncepta –
“Arheološka otkrića spajaju nas s dalekim vremenom. Ukazuju na stil života i na neobičan način povezuju živo s mrtvim. Daleko postaje blizu u prostoru kroz koji možemo s lakoćom putovati misaonim vremeplovom.”

Ovom pretpremijernom predstavljanju prisustvovali su ravnatelji I predstavnici svih institucija koje su pomogle u nastanku filma te arheolozi koji su radili na lokalitetu na kopnu i u moru, predstavnici HRT-a, te predstavnici javnoga i kulturnoga života.
Urednik Dokumentarnog programa HTV-a Vladimir Brnardić ne krije zadovoljstvo ovim filmom: ‘’ Već početak filma, uvodna špica – daje naslutiti kako nije riječ o bilo kakvom dokumentarcu.. svatko će, tko se ovim poslom bavi, prepoznati simboliku.. Oduvijek sam se divio arheolozima, jer nađu velike tajne, I iskopaju velike rupe samo s malim kistom, pincetom, I sličnim priborom. A vjerujem, kako je rekla jedna naša kolegica, osim što je riječ o izvrsnom dokumentarcu da je Tajna Vižule I dobar materijal za igrani film.’’
U ime Instituta društvenih znanosti ‘’Ivo Pilar’’, Nenad Pokos istaknuo je kako
su pod okrilje Instituta projekt rado prihvatili prije 2 godine, pri čemu su iznimno sretni što je znanstvene teme podržao I prepoznala I Hrvatska radiotelevizije.
Za potrebe filma ekipa HRT-a dobila je i određeni ekskluzivitet jer mnogi mozaici i ostaci vila i građevinskih objekata su sada konzervirani, dakle do daljnjega su pod zemljom, pijeskom ili travom.
Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda, Tajana Pleše pohvalila je, uz autorski I čitav tim stručnjaka – ‘’Hvala Vam svima, jer ste ispričali ovu priču na divan način, a taj je da ga razumije I o njemu dozna sve što treba – I struka I šira javnost! ‘’
U iščekivanju svečane premijere koja je najavljena upravo u tjednu obilježavanja Dana Općine Medulin, načelnik Goran Buić dokumentarni film “Tajne Vižule” prepoznaje kao izniman doprinos kulturnoj, ali I turističkoj vrijednosti Hrvatske: ‘’Ono što ste otkrili jest da je Vižula kolijevka kršćanstva, što ima turistički potencijal Medulina, baš poput pravog skrivenog bisera, I to zelenog srcolikog oblika, može biti prepoznatljiv motiv dolaska mnogih..’’
‘’Ovo je još jedan među sjajnim primjerima kako HRT kontinuirano proizvodi sjajne dokumentarne filmove, I čuva našu baštinu..’’ – zaključio je za kraj Hrvoje Manenica, pomoćnik ministrice kulture.
Što sve kriju Tajne Vižule, i jesu li ondje živjeli Krisp, prijestolonasljednik Konstantina I jesu li ovdje napravljeni Helenini prvi koraci u širenju kršćanstva – nakon medulinske premijere, doznat će I gledatelji Hrvatske radiotelevizije.
„Jedan od naših ciljeva je bio znanstveno-popularnim pristupom pokazati sve ono što je važno za približavanje jednog vremena te prisutnosti Rimskog carstva koje je unutar svojih granica izabrao i teritorije nevjerojatnih prirodnih ljepota na našoj morskoj obali. U bogatstvu hrvatske arheološke baštine posebno mjesto ima lokalitet Vižula u Medulinu, zbog raskoši, svoje veličine i mnogih tajni i nepoznanica. Mnogo toga je razotkriveno, a jedna od najvećih tajni je zašto stoljećima nitko nije živio na tom području, prema izvorima od 10. do 19. st. I najveća nepoznanica gdje je nestao grad Mutila, vjerojatno i preteča današnjeg Medulina“, ističe scenaristica i urednica Vesna Jurić-Rukavina.
Sugovornici u filmu su eminentni hrvatski i međunarodni arheolozi Kristina Džin, Igor Miholjek, Darko Komšo, Zrinka Ettinger Starčić i Nives Doneus. Naratorica u filmu je glumica Sara Stanić.
Redatelj je Ivica Dlesk, snimatelj i direktor fotografije Damir Bednjanec, motažer Zdravko Borko, skladatelj Vjeran Šalamon.
Izvršna producentica Sunčana Hrvatin Kunić, scenaristica i urednica Vesna Jurić-Rukavina, dok je urednik Dokumentarnih sadržaja Vladimir Brnardić.

Uzvanici:
dr. sc. Hrvoje Manenica, pomoćnik ministrice kulture
Goran Buić, načelnik općine Medulin sa suradnicima
Vesna Jurić-Rukavina, scenaristica i urednica projekta
Vladimir Brnardić, urednik dokumentarnog programa Hrvatske radiotelevizije
dr. sc. Nenad Pokos, predsjednik Znanstvenog vijeća Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“
dr. sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda
Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre
Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu
arheolozi koji su radili na lokalitetu na kopnu i u moru
predstavnici HRT-a
predstavnici javnoga i kulturnoga života.