„Igrama u kumpaniji“ u Medulinu obilježen Međunarodni dan društvenih igara

Prošle se subote, 13.travnja, u Medulinu održao zabavno-edukativni događaj „Igre u kumpaniji“. Međunarodni se dan društvenih igara obilježava svake godine s ciljem promicanja igranja društvenih igara, a inicijativi se kroz godine priključilo sve više ljubitelja društvenih igara. Mnoštvo ljudi svake se godine okuplja u knjižnicama, kafićima, na fakultetima te uživa u igranju najrazličitijih društvenih, strateških stolnih igara, druženju i zabavi.

  1. godine po prvi se puta Međunarodni dan društvenih igara obilježio i u Medulinu. Zabavni su događaj za sve generacije i prošle godine organizirale udruge Mutila, Sakramenski i Format, u suradnji s Igraonicom društvenih igara Valdragon iz Pule. Događaj je uspješno okupio zaljubljenike u društvene igre i zainteresirane male i velike mještane te ponukao udruge da ga ponove i ove godine, upravo u sklopu projekta „Kulturni krug po općini Medulin“.

Multimedijalni se centar Općine Medulin protekle subote u popodnevnim satima pretvorio u centar društvenih igara! Domaćinima su u goste došli Valdragon i udruga Zaigrana koza iz Pule te SF & F Mordele iz Poreča. Njihovi su članovi donijeli najrazličitije i najnovije društvene igre, neke poznate, a najvećim dijelom široj publici nepoznate, te su ih sa zadovoljstvom prezentirali sudionicima koje su potom strpljivo uputili i kako zaigrati igre iz njihovih zaista bogatih kolekcija.

Pozivu organizatora odazvali su se mali i veliki, te su u prostor medulinskog 3mc-a pristigli zaljubljenici u društvene igre, djeca i roditelji, neki u društvu prijatelja, neki čak i sami, no u prostoru multimedijalnog centra dočekalo ih je društvo i naravno „igre u kumpaniji“. Jer igre koje su za posjetitelje pripremili organizatori moglo je igrati dvoje, petoro, šestoro i više igrača, pa su se jedni drugima priključivali kako bi zaigrali uz ostale, one zahtjevnije stolno strateške igre i društvene igre poput „Ticket To Ride“, „Flash Point“, „Drakon“, „Stone Age“ i „Stone Age Junior“, „Catan“, „King of Tokyo“, „Colt Express“, „Quadropolis“, „Sheriff of Nottingham“ ili pak „Azul“.

Uz navedene sudionici su za jednim stolom zaigrali i posebnu društvenu igru, razvijenu i realiziranu na domaćem terenu, od Dječjeg vrtića Medulin tijekom 2016. godine. Tada su u sklopu svojeg godišnjeg projekta najmlađi mještani općine Medulin sa svojim odgajateljicama istraživali povijesne i kulturne vrijednosti te simbole medulinskoga kraja, a rezultat njihovog vrijednog rada bila je upravo društvena i didaktička igra “Malin na vitar”.

U svim aktivnostima i događajima unutar „Kulturnog kruga po općini Medulin“ naglasak je na uključivanju i aktivnom sudjelovanju djece i mladih, ali i svih generacija mještana i posjetitelja te udruga s područja općine u život zajednice, te na zajedničkom promišljanju u stvaranju i razvijanju kulturnih i društvenih sadržaja. U tom je smislu i ovim događajem stvorena prilika za upoznavanje, druženje, učenje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Događaj je kod okupljenih, malih i velikih, potaknuo osjećaj zajedništva i pripadnosti, te su svi sudionici naučili nešto novo na najbolji mogući način, kroz igru!

Sudjelovanje je za sve zainteresirane bilo besplatno, zahvaljujući financijskoj i organizacijskoj potpori Općine Medulin i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva koja je putem Fonda gradova i općina financirala realizaciju projekta „Kulturni krug po općini Medulin“.