Održana sjednica Gospodarskog vijeća HGK  ŽK Pula o gospodarskom lobiranju i slobodnom kretanju roba.

Zastupanje interesa gospodarstvenika, odnosno gospodarsko lobiranje kroz članstvo u nacionalnim i europskim strukovnim udruženjima te slobodno kretanje robe unutar EU bila je tema sjednice Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Pula koja je održana jučer u ŽK Pula.

Predsjednica HGK – ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić ističe kako su istarski gospodarstvenici odnosno nacionalno gospodarstvo u cjelini prepoznali kako sudjelujući u radu strukovnih udruženja mogu puno kvalitetnije prepoznati prilike i savladati prepreke u poslovanju koje su prisutne na pojedinim tržištima, te u konačnici i utjecati na poziciju na europskom tržištu. Istarski župan Valter Flego predstavio je konkretne aktivnosti i postignute rezultate Istarske županije u lobiranju, primjerice oko izgradnje Istarskog Y i zaštite terana.

Za načelo slobodnog kretanja robe u Europskoj uniji bitno je provođenje direktiva o sprječavanju novih prepreka trgovini između država članica. U tom smislu za veliki dio proizvoda definirana su tzv. EU pravila za proizvode, dok se za ostale proizvode primjenjuje načelo uzajamnog priznavanja. Katja Modrić Škrabalo iz Europske komisije – Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i MSP informirala je gospodarstvenike o alatima kojima se otklanjaju prepreke u poslovanju na unutarnjem tržištu EU.

Aktivnosti Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja HGK, koje je i član europskog udruženja pivara Brewers of Europe predstavila je Sandra Tankosić iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK. Putem nacionalnih i europskih udruženja gospodarstvenici mogu direktno artikulirati i zastupati svoje nacionalne interese i stavove u tijelima Europske unije – Europskoj komisiji i Europskom parlamentu. Primjer uspješnog lobiranja udruženja pivarske industrije pokazuje kako okupljanje tvrtki sa zajedničkim interesima kroz direktan pristup izvorima informacija te umrežavanje svih institucija na nacionalnoj i europskoj razini, može polučiti konkretne rezultate. Nensi Vojsković Mijatović uime buzetske Istarske pivovare koja je član ovog Udruženja ističe kako su vrlo zadovoljni aktivnostima gospodarskog lobiranja za ovu industriju.

Putem strukovnih udruženja gospodarstvenici mogu davati mišljenja i pravovremeno reagirati na inicijative i zakonske prijedloge europskih institucija, pa i reagirati na pojedine restriktivne mjere koje pojedine industrije mogu staviti u neravnopravan položaj na tržištu, ističe Lahorka Ropac iz Predstavništva HGK u Bruxellesu. Tvrtke – članice HGK prepoznaju Predstavništvo u Bruxellesu kao svojevrsni help-desk, koji im stoji na raspolaganju za studijske posjete, promociju, predstavljanje gospodarskih potencijala, bilateralnu suradnju te sudjelovanje na poslovnim susretima (B2B). U Bruxellesu će se početkom svibnja održati najveći europski sajam ribe i ribljih proizvoda SeaFood na kojem HGK već godinama organizira zajednički nastup hrvatskih izlagača.