Javna predavanja o novostima iz svijeta vizualnih umjetnosti Art Panoptikum 27. travnja u 20:00 sati.

Serija javnih predavanja o novostima iz svijeta vizualnih umjetnosti Art Panoptikum nastavlja se u pulskoj Gradskoj radionici ove subote 27. travnja 2019. u 20:00 sati.

Predavanje započinje prikazom bijenalne izložbe otvorene 29. ožujka u Sidneyu pod nazivom “National 2019 New Australian Art” na kojoj su predstavljene najnovije ideje i forme suvremene australske umjetnosti. Nakon toga bit će riječ o najvećoj kubanskoj izložbi suvremene umjetnosti, “Havana Biennial 2019” pod nazivom “La Construcción de lo Posible” koja je otvorena od 12. travnja iza čega slijedi pregled izložbe jordanskih umjetnika različitih generacija pod nazivom “Line” koja se održava u Darat Al Funun kulturnom centru u Ammanu. Nakon toga dolazi  tema o brazilskom arhitektu i fotografu Cristianu Mascaru čije je 50-godišnje djelovanje predstavljeno na retrospektivnoj izložbi pod nazivom “O que os olhos alcançam” u Sesc Pinheiros u São Paulu,  a koja je otvorena 29. ožujka. U sljedećoj temi govori se o aktivističkim radovima svjetski poznatog feminističkog art kolektiva “The Guerrilla Girls” čija je izložba “Reinventing the ‘F’ word – Feminism!” otvorena 8. ožujka u Auckland Art Gallery Toi o Tāmaki. Potom slijedi prikaz nekih od najatraktivnijih instalacija koje su se mogle vidjeti na Milano Design Week-u održanom od 8. do 14. travnja, a također će se prirediti sažetak umjetničkog sajma “Art Cologne” koji djeluje još od 1967., a održao se u Kelnu od 12. do 14. travnja. Pri kraju predstavit će se radovi Johna Pugha američkog slikara poznatog po iluzionističkim muralima, a predavanje će završiti predstavljanjem najvećeg umjetničkog rezidencijalnog centra na svijetu “Cité internationale des arts” u Parizu.  Program uređuje i vodi Boris Bogunović.

Art Panoptikum osmišljen je kao informativna i edukativna aktivnost koja pruža priliku zainteresiranoj javnosti da se upozna s temama iz vizualnih umjetnosti kroz seriju javnih predavanja u kojima su aktualne informacije predstavljene na jednostavan i razumljiv način. Sve teme su popraćene tekstualnim objašnjenjima i vizualno obogaćene mnoštvom fotografija i video isječaka prikupljenim iz muzejskih i galerijskih internetskih stranica kao i medijskih materijala te različitih izdanja koja profesionalno prate teme iz suvremene umjetnosti.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan.

Program Gradske radionice financijski podržavaju

Ministarstvo kulture RH i Grad Pula