Predstavljena su najbolja maslinova ulja i vina južne Istre na Danu ulja i vina-Giornata dell’olio e del vino u Vodnjanu

U subotu, 27. travnja održana je manifestacija Dan ulja i vina-Giornata dell’olio e del vino, tradicionalna manifestacija nastala spajanjem smotri koje bi ove godine brojale 25. Smotru maslinovih ulja Istre i 26. Smotru vina južne Istre.

Manifestacija je započela u 10 sati svečanim otvorenjem i pozdravnim govorima gradonačelnika Grada Vodnjan-Dignano g. Klaudia Vitasovića, župana Istarske županije, g. Valtera Flega te predsjednice Udruge Agroturist Vodnjan-Dignano gđe. Ester Geissa Đurić, a otvorenju je prisustvovao i saborski zastupnik g. Anton Kliman.

Svim okupljenima prva se obratila gđa. Ester Geissa Đurić zahvalivši se svim proizvođačima bez kojih se ova manifestacija nebi mogla ostvariti. Posebno je naglasila činjenicu da se radi o najstarijoj smotri Istre te je ujedno zahvalila Gradu Vodnjanu i Istraskoj županiji koji podupiru vrijedne ruke proizvođača.

Gradonačelnik Grada Vodnjana, g. Klaudio Vitasović, nakon pozdrava i čestitki proizvođačima na izvanrednim rezultatima istaknuo je da su upravo oni zaslužni za prepoznatljivost Vodnjana kao grada maslinovnog ulja, ne samo u regiji, nego i u Europi i svijetu. „Očuvanje naše tradicije, tradicije koje su naši preci sačuvali za nas, a mi je moramo sačuvati za buduće naraštaje, naša je glavna zadaća. A upravo će ona učiniti Vodnjan prepoznatljivijim“ zaključio je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Prisutnima se potom obratio i župan, g. Valter Flego: „Istra ima puno simbola, a uz Eufrazijevu baziliku i Arenu, eno-gastronomija jedan je od njih po kojem nas ljudi pamte. U tom pogledu vino i maslinovo ulje napravili su najveći iskorak te mi je iznimno drago da se i ove godine u Vodnjanu možemo družiti uz odlična vina i odlična maslinova ulja“. Naglasivši da je Istra već četvrtu godinu zaredom najbolja regija maslinovog ulja na svijetu, službeno je otvorio ovogodišnju smotru.

Nakon svečanog otvorenja uslijedilo je razanje torte povodom jubilarne 25. Smotre maslinovih ulja Istre, a potom je započeo bogat program na Narodnom trgu i Zajednici Talijana Vodnjana gdje su u 11 sati dodijeljena uvjerenja o osposobljavanju za poslove sommeliera maslinovog ulja, a već u 11:30 započela su stručna predavanja dipl. ing. agr. Blanke Sinčić Pulić o Zaštićenoj oznaci izvornosti ISTRA, uslijedilo je potom i predavanje o Certifikaciji ekstra djevičanskog maslinovog ulja ISTRA, a za kraj se zainteresiranima govorilo o Označavanju i deklariranju na etiketama i markicama.

Vođena degustacije Vin de rosa započela je u 13:30 sati, a predavači i voditelji bili su Edi Pastrovicchio, dipl.ing.agr. i Metteo Moscarda, mag. enolog. Posjetitelji Dana ulja i vina-Giornata dell’olio e del vino, od 10 do 14 sati, mogli su degustirati  sva maslinova ulja i vina koja su sudjelovala na ocjenjivanjima u sklopu ovogodišnje manifestacije. Dok se svečana dodjela priznanja najboljim maslinovim uljima i vinima održala u 12.30 sati.

Nakon dodjele zabava se nastavila na Narodnom trgu gdje je posjetitelje dočekala megafritaja, a ovogodišnja smotra osim što je široj publici približila mirise i okuse najboljih maslinovih ulja i vina južne Istre, organizirala je i veselo popodne u vodnjanskim kantinama, podrumima i degustacionim salama pod nazivom „U điru po vodnjanskim kantinama – Alla riscoperta delle cantine Dignanesi“. Naime od 15 do 20 sati moglo se posjetiti ukupno 20 otvorenih podruma, kantina i degustacijskih sala Vodnjanštine.

Podrumi, kantine i degustacijske sale koje sudjeluju: Eko muzej (Cadenela), Salvamana, Tonin, Cossara, Babos, Meloto, Giachin, Teraboto, Medea/Salvela, Pršutarna Buršić, Brist „La botega de l’oio“, Baioco, Olea Prima, Vita, Stanzia Busetto, Lacuso Organic, Villa Sianna, OPG Lorenzin, Info point i OPG Bulić.

Ukupno je bilo zaprimljeno 79 uzoraka maslinovog ulja i 34 uzoraka raznih vina.

U kategoriji za maslinova ulja, 37 ih je zasjalo zlatnim sjajem, 27 srebrnim, 10 brončanim, a 5 ih je dobilo počasnu medalju.

 

Najbolje ocijenjeno maslinovo ulje bilo je Salvela buža od Agroprodukta d.o.o. s ukupno 91 bodom. Titulu najbolje ocijenjenih vina ove su godine dobili Kalavojna za Malvaziju istarsku s ukupno 85,33 bodova te Vina Siljan Josip za najbolje ocijenjeno crno vino, Merlot s ukupno 86 bodova.

 

 

Vidimo se i sljedeće godine u Vodnjanu na Danu ulja i vina.