Čestitamo Dan Općine Bale-Valle

Bale -Valle, danas 30. travnja, slave Dan Općine. Svečana će se sjednica održati u 18.00 sati u Kaštelu Soardo-Bembo.

Ovaj mali slikoviti gradić potječe još iz rimskog doba, a obiluje velikim brojem znamenitosti koje svakako treba razgledati. U dobro sačuvanoj gradskoj jezgri glavna je znamenitost palača Sorado-Bembo, koja je nedavno obnovljena i zasigurno je jedna od najljepših starih građevina u Balama. Ne treba podcijeniti ni ljepotu župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti, kao ni lapidarij u kripti župne crkve ili gradsku palaču. Iako novijeg datuma u gradiću Bale posebna je i sportska dvorana.

Općina Bale može se pohvaliti i velikim brojem povijesnih znamenitosti koji se nalaze izvan grada. Svakako valja izdvojiti arheološko područje San Polo-Colone-Paravia koje uz samu obalu nudi niz nalazišta od rimskih vila rustica do srednjevjekovnih i gotičkih crkava te rimskih uljanih preša i Kazamata. Pogled koji se pruža s austrougarskih utvrda sigurno ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. I zato prošetajte Balama dočekat će vas raširenih ruku i ponuditi jedinstvenu ljepotu.

Najveća građevina u Balama palača Soardo-Bembo zbog ljepote gotičko-renesansne fasade plijeni pozornost svih koji svrate u grad. Kaštel Soardo-Bembo, najmonumentalnija je građevina povijesne cjeline. Izgrađen je kao reprezentativna stambena palača početkom 16. stoljeća između dviju kula u sklopu gradskih bedema.  Isprva je pripadao obitelji Soardo, da bi 1618. godine, udajom Veronice Soardo za Alvisea Bemba, palača prešla u vlasništvo obitelji Bembo. Tijekom obnove u podrumima su pronađeni predmeti iz brončanodobnog naselja. Kaštel Soardo-Bembo uvršten je na listu 30 najznačajnijih spomenika Hrvatske, potpuno je obnovljen 2012. godine. U njegovu rekonstrukciju uloženo je gotovo dva milijuna eura, a sredstva je preko ministarstva vanjskih poslova, a putem Talijanske unije i Narodnog sveučilišta iz Trsta. Danas je u kaštelu sjedište baljanske Zajednice Talijana, na prvom su katu u vitrinama izloženi najljepši venecijanski kostimi koje Zajednica posjeduje. Kaštel Bembo može se razgledati.

Foto: www.bale-valle.hr