Tradicionalna ‘‘Pulska regata’’ održava se u subotu, 4.svibnja

JK Uljanik plovidba već 55 godina čuva tradiciju Pulske regate s osnovnim ciljem popularizacije jedrenja u klasi krstaš, odgoja novih generacija jedriličara te promocije Grada Pule kao grada s najatraktivnijom lukom za jedrenje na ovom dijelu Jadrana.

Start koji će se održati u subotu u 11.00 sati podno tri tisućljetnog Amfiteatra, plovidba pored brodogradilišta Uljanik, obilazak otoka Sv. Andrija, prolazak pored monumentalnog lukobrana, okreta oko Brijunskog otoka Jerolim, te povratak nazad u srce grada, ruta je koje već nekoliko godina pored domaćih jedriličara očarava i preko pedesetak posada iz talijanskog Pesara susjednih lučkih gradova koji dolaze na pulsku regatu putem asocijacije Lega Navale Italiana.

Pulska regata svake godine bilježi svoj rast a posebnu podršku ovom međunarodnom projektu daje novo izgrađena riva te novi plato pored riječkog gata. Ovaj međunarodni projekt u kojem pored hrvatskih sudjeluju posade iz Italije i Slovenije, započinje startom ispred carinskog gata 30. travnja 2019. u 11:00, kada prve jedrilice kreću prema Pesaru gdje će se priključiti velikoj floti od pedesetak krstaša koji će u četvrtak u 17 sati, 02. svibnja, krenuti prema Puli. Flota iz Pesara, ovisno o vjetru i uvjetima na noćnoj ruti dugačkoj 60 milja, očekuje se u Puli tokom petka 03. svibnja 2019.

Središnji događaj je zasigurno 55. Pulska regata koje započinje okupljanjem domaćih i stranih posada i uz tzv. skiper meeting na riječkom gatu u subotu 04. svibnja u 9.00 sati. Uz zvukove puležanskih pjesama i glazbe tria Alfia Mejaka, u 10.00 sati posade isplovljavaju na regatno polje podno Arene a start regate se planira u 11.00 sati ispred Riječkog gata.

Ruta Pulske regate je standardna i atraktivna jer se tokom dva kruga oko otoka Jerolim u nekoliko navrata na ruti susreću i zajedno jedre  najbrži dvadesetmetarski regatni karbonski krstaši sa preko petnaestak članova posade i male obiteljske jedrilice koje daju posebnu draž ovoj,  koliko natjecateljskoj toliko i tradicionalnoj, revijalnoj regati.

Vrijeme jedrenja ograničeno je do 17.00 sati a nakon povratka na pulsku rivu sve posade i posjetitelje očekuju srdele na gradelama i druženje na novoj pulskoj rivi.

U nedjelju 05. svibnja posade iz Italije u 11.00 sati isplovljavaju prema Pesaru kako bi završile zadnju rutu Regate „Sulla rotta dei Trabaccoli“ te još jedan puta povezale morem jedrenjem i prijateljstvom povezale hrvatsku i talijansku obalu, Pulu i Pesaro.

Foto: JK Uljanik plovidba