Istarske tvrtke organizirano djeluju na područje zaštite okoliša u gospodarstvu

U HGK – ŽK Pula osnovana Sekcije Zajednice za zaštitu okoliša u gospodarstvu

Jučer je u HGK – Županijskoj komori Pula osnovana Sekcija Zajednice za zaštitu okoliša u gospodarstvu ŽK Pula koja će okupljati trgovačka društva iz Istarske županije čije su djelatnosti povezane s problematikom zaštite okoliša.

 

Interes za organiziranim radom kroz komorska udruženja kontinuirano se povećava jer su tvrtke uvidjele važnost zajedničkog nastupa prema nadležnim institucijama i zakonodavnim tijelima ističe direktor HGK – ŽK Pula Damir Sirotić. Tvrtke koje obavljaju istu djelatnost djeluju putem Strukovnih grupa, dok Sekcije Zajednica okupljaju tvrtke koje imaju zajedničke interese i ciljeve, neovisno o djelatnosti koju obavljaju.

 

Za predsjednicu novoosnovane Sekcije Zajednice izabrana je Koviljka Aškić iz tvrtke EKO.-ADRIA d.o.o. iz Pule, a zamjenica predsjednice je Vesna Ivanišević iz tvrtke Maistra d.d. iz Rovinja. Poslovna tajnica Sekcije Zajednice je stručna suradnica u ŽK Pula Morena Mačina.

 

Aktivnosti Sekcije Zajednice bit će posebno usmjerene na usklađivanje zajedničkih interesa i obveza gospodarstva s društvenim interesima na području zaštite okoliša kroz promicanje dobre prakse i jačanje vidljivosti gospodarskih subjekata u postupku donošenja razvojnih i strateških dokumenata, kao i kreiranju zakonodavnog okvira. Predstavnici istarskih tvrtki ističu kako su u svom poslovanju suočeni su s problematikom zbrinjavanja komunalnog i proizvodnog otpada po djelatnostima, karakterizacijom otpada, ali i nepostojanjem odlagališta za inertni građevinski otpad. Pritom uzrok problema pronalaze u neujednačenom tumačenju i primjeni Zakona o održivom gospodarenju otpadom, kao i provedbenim propisima.  Stoga će biti potrebno osnažiti komunikaciju prema jedinicama lokalne samouprave, institucijama i nadležnim ministarstvima, te razviti suradnju između članova Sekcije Zajednice pa se pozivaju predstavnici zainteresiranih istarskih tvrtki da se aktivno uključe u predstojeće aktivnosti.

 

Na nacionalnoj razini od 2000. godine djeluje Zajednica za zaštitu okoliša u gospodarstvu čija je poslovna tajnica Dijana Varlec, istaknula kako HGK vodi tzv. Burzu otpada koja objedinjava ponudu i potražnju svih vrsta otpada nastalih tijekom proizvodnje radi povezivanja, prvenstveno pravnih osoba, odnosno ponuditelja sekundarne sirovine s tražiteljima sirovine.