HRVATSKI PROGRAM 66. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu predstavljen je Hrvatski program 66. Pulskog filmskog festivala koji će se održati od 13. do 21. srpnja 2019. godine.

Ravnateljica Gordana Restović istaknula je da se sukladno javnom pozivu za sudjelovanje na 66. Pulskom filmskom festivalu, prijavilo preko 130 filmova što svjedoči o visokom interesu autora da svoje filmove predstave upravo u Puli. „Prijedlog selektiranih naslova potvrđen je na jučerašnjoj sjednici Festivalskog vijeća i vjerujem da će novine u programskoj koncepciji i mjestu prikazivanja biti dobro prihvaćene od strane publike“. Ujedno je i dodala da su svi tehnički, logistički i organizacijski planovi pri samom kraju i da je sve spremno za još jedno nezaboravno filmsko iskustvo te najavila da je osigurano i novo platno na kojemu će se prikazati najnoviji filmovi domaće i strane produkcije.

Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković izjavio je da će se u Hrvatskom programu 66. Pulskog filmskog festivala natjecati 14 filmskih naslova od kojih 8 u programu Hrvatskog filma i 6 u programu Manjinskih koprodukcija. U programu Hrvatski film će se prikazati: General Antuna Vrdoljaka, kojim se Festival i otvara, Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević, Dopunska nastava Ivana Gorana Viteza, Koja je ovo država Vinka Brešana,Moj dida je pao s Marsa Dražena Žarkovića i Marine Škop, Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine, F20Arsena Antona Ostojića i Sam Samcat Bobe Jelčića. Natjecateljski program Manjinskih koprodukcija čine ŠavoviMiroslava Terzića, Izbrisana Mihe Mazzin, Reži Koste Đorđevića, Bog postoji njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske, Teret Ognjena Glavonića i Rafael Bena Sombogaarta. Hrvatski filmovi i manjinske koprodukcije izvan konkurencije (sekcija Kontrapunkt) bit će predstavljen idući tjedan, a Međunarodni program i ostali programi u lipnju.

Uz dugometražni, predstavljen je i program Kratke Pule u kojemu će se prikazati 7 kratkih igranih filmova: Više ne znam ko smo mi Borisa Homoveca, Minute Vanje Nikolić, Mehanika 2, Bojana Radanovića, Sahrana Tina Meze,Bepo Filipa Antonia Lizatovića, Uzimam, Petra Vrate i Ograda Lednite Zeqiraj i 3 dokumentarna filma: Pouke o čovječnosti Branka Ištvančića, Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana Marka Pavlovića i Vlade Bobana iHeroine domovinskog rata Irene Ščurić. Na zatvaranju Festivala biti će prikazan dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću koji su režirali Branko Drakulić i Lea Dekleva te snimka koncerta Oliverovih 70 iz zagrebačke Arene.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Christopher Peter Marcich, izjavio je da mu je čast što će ove godine sudjelovati na Pulskom filmskom festivalu obnašajući novu funkciju, iako je redovito pratio i posjećivao manifestaciju i prije, te da je Festival oduvijek poseban i značajan za Hrvatsku i nacionalnu produkciju.

U ime Hrvatskog Telekom, putem priopćenja, Richard John Brešković, direktor Sektora za marketing za privatne korisnike je izjavio: ”Zadovoljstvo je što mogu reći da se tradicionalna suradnja Pulskog filmskog festivala i Hrvatskog Telekoma nastavlja veći 17. godinu za redom. Pulski filmski festival prepoznat je kod domaćih i stranih ljubitelja filma kao ključan događaj u Hrvatskoj što najbolje svjedoči o kvaliteti kao i o važnosti ovog događaja za hrvatsku kinematografiju. Posebno mi je drago što mogu najaviti da ćemo i ove godine, prije svega vrlo dobrom suradnjom Festivala i Hrvatskog Telekoma, omogućiti nekoliko atraktivnih filmova ekskluzivno u MAXtv Videoteci i na MAXtv To Go platformi kako bismo barem djelić Festivala donijeli do ljubitelja filma u cijeloj Hrvatskoj te kako bi i oni koji ne mogu doći u Pulu također mogli uživati u festivalskim filmovima putem najbolje mreže gdje god se nalazili.“

Festival će po prvi puta posjetiti direktor filmskog odjela Festivala u Cannesu Christian Jeune.