12. Smotra vina Općine Barban i 5. Mala smotra folklora Istarske županije

 

Na ovogodišnjoj smotri bio je rekordan broj prijavljenih uzoraka, čak 79 različitih vina – 35 bijelih tradicionalnih, 15 bijelih modernih i 29 crnih vina s područja svih devet mjesnih odbora. Ova manifestacija je prilika svim vinarima na području Općine Barban da saznaju kakva su njihova vina ove godine te kako poboljšati svoja vina da druge godine budu još bolja.

Smotra vina započela je pjesmom ‘Kad bi naše brajde’ koju je izvodila grupa Paljarica, pjesma koja je dala uvod u  Govornici su bili općinski načelnik, ujedno i predsjednik Turističke zajednice te predsjednik tročlane komisije, vrhunski znalac i stručnjak enolog Goran Bačac.

Goran Bačac je predstavio ovogodišnju komisiju te ukazao kako nisu imali laku zadaću jer su vina sve bolja te izabrat najbolje bile su pitanje nijanse. Vina su bila na kemijskoj analizi, a tročlana komisija ih je ove godine kušala dva dana. Utorak je bio rezerviran za bijela tradicionalna i bijela moderna vina, dok su dan prije smotre kušali crna vina. Svim sudionicima dodijeljena su priznanja, no najbolji od najboljih, koji su ujedno i svi dobitnici zlatne plakete, ipak su bili sljedeći: u kategoriji bijelih tradicionalnih vina prvo mjesto pripalo je Dalibor Frančula, drugo mjesto Damir Bilić, dok je treće mjesto pripalo Milenku Kalčiću. U kategoriji bijelih modernih vina prvo mjesto zauzeo je Neven Roce, drugo mjesto Josip Glavaš, a treće mjesto Albino Rojnić. U zadnjoj kategoriji, kategoriji crnih vina prvo mjesto zauzima Alen Draguzet¸ drugo mjesto Albino Rojnić i treće mjesto Kristijan Grgorinić.

Nakon proglašenja najboljih vina, uslijedila je već tradicionalna degustacija vina uz živu glazbu grupe Paljarica.

Istog dana održana je 5. Mala smotra folklora Istarske županije u organizaciji KUD-a Barban. Na smotri folklora sudjelovalo je sedam kulturno umjetničkih društava, i to: KUD „Barban“, KUD „Kumpanija kosirići“, KUD „Mate Balota“ Rakalj, RKUD „Rudar“ Raša, FD „Cere“, KUD Rakalj, te FD „Pazin“. Ove godine bilo je 100 djece koji su članovi omladinskih sekcija iz cijele Istarske županije. Na pozornici su tradicionalne plesove i pjesme odjeveni u tipične narodne nošnje krajeva iz kojih dolaze. Cilj manifestacije je očuvati tradiciju i kulturne običaje na način da se za njih zainteresira mlada populacija.