Najavljene radionice Mi plus projekta: „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba”

Trodnevni edukacijski ciklus radionica Mi plus projekta „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba” najavljen je na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak, 20. svibnja u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli. Na konferenciji su govorili Marino Jurcan, voditelj projekta, Ivana-Nataša Turković, projektna asistentica i Oriana Španić iz Opće bolnice Pula koja je ujedno i jedna od panelistica na radionicama.

– Radionica će se održati 28., 29. i 30. svibnja u Puli, Rovinju i Poreču. Sama radionica je dio projekta koji se zove Mi plus kojeg financira Europski socijalni fond. Partneri na projektu su udruga Soniutus, Društvo arhitekata Istre DAI-SAI, Labin Art Express, Istarska kulturna agencija, a nositelj projekta je udruga Metamedij. Projektu je dodijeljeno 797.402,28 kuna, od čega 677.791,94 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Osnovni cilj projekta je jačanje kapaciteta za sudioničko upravljanje u kulturi, a sve s ciljem osnivanja jednog budućeg centra za umjetničku produkciju i nove medije u Istarskoj županiji. Projekt traje do listopada 2020. godine. Što se radionica tiče radi se o jednom trodnevnom edukacijskom ciklusu čiji je cilj osnažiti kapacitete kulturnih radnika u polju razvoja kulturno-umjetničkih projekata temeljenih na uključivanju zajednice s naglaskom na integraciji skupina s manje mogućnosti. Sam program zamišljen je interdisciplinarno tako da ne okuplja samo kulturne djelatnike već i zdravstvene djelatnike te one iz domene socijale kako bi zajedno ojačali kapacitete pripreme novih projekta u kulturi jer nam se čini da kultura nije dostupna svim građanima. Kulturni programi se danas uglavnom nude samo dijelu građana. Često se ne uzimaju u obzir potrebe onih koji imaju slabije materijalne mogućnosti ili su osobe s invaliditetom te oni uglavnom nisu uključeni ni u stvaranje tih programa. Cilj naših aktivnosti je da se razgovara o tome kako kulturu učiniti što dostupnijom, kako da ona uključi što više građana s manje mogućnosti polazeći od njihovih potreba. S druge strane, potrebe se moraju aktivno i stvarati pružanjem raznolikog kulturnog sadržaja od strane svih dionika u kulturi. Zato smo okupili različite sudionike konferencije, različitih profila, iskustva i rada, da raspravimo što možemo učiniti ponaosob i zajedno. I zato smo pružili mogućnost da kroz zajednički rad i razgovor podignemo kapacitete razumijevanja oblikovanja projekata, kazao je Jurcan.

Ivana-Nataša Turković predstavila je sam program koji počinje u utorak, 28. svibnja u 9.30 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc kada kreću prijave.

– Radionica je podijeljena na tri dana tijekom kojih će biti održano dvije zasebne radionice i jedan trodnevni edukacijski ciklus. Uvodno predavanje će održati Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice osoba s invaliditetom na temu “Problemi i potrebe osoba s invaliditetom u segmentu kulture”. Nakon toga slijedi panel diskusija na kojem će govoriti: Đeni Gobić-Bravar (Arheološki muzej Istre), Oriana Španić (Opća bolnica Pula) i Gordana Jeromela Kaić (Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula), Zlatko Kuftić (Udruga slijepih Istarske županije), Ozren Catela i Marko Perkov (Centar za inkluziju i podršku u zajednici), Vesna Šuput i Sanja Paić (Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda), a facilitatorica će biti Suzana Jašić koja će tu istu ulogu imati i sljedećih dana i koja će voditi i radionice o nacionalnim i europskim projektima i njihovom oblikovanju. Program se nastavlja s prezentacijom društvenog poduzeća Punkt kojeg će predstaviti Danijela Kasumović-Maružin, a završava s prezentacijom “Mogućnosti financiranja programskih aktivnosti na nacionalnoj i EU razini, I. dio”. Radi se o interaktivnoj radionici gdje će biti predstavljeni trenutno otvoreni natječaji, kazala je Turković.

Ona je potom govorila o programu drugog dana radionica koji će biti održan u srijedu 29. svibnja u MMC-u Rovinj.

– Program počinje u 10 sati, a tema će biti “Aktivno uključivanje građana u procese stvaranja kulturnog sadržaja”. Uvodno predavanje na temu “Modeli uključivanja građana u procese stvaranja kulturnog sadržaja” održat će Irena Sertić koja će sudjelovati i na panel diskusiji gdje će govornici biti: Peter Purg (Umjetnička akademija Univerziteta u Novoj Gorici), Snježana Radetić (POU Poreč), Bernard Koludrović (RIJEKA 2020, voditelj sudioničkih programa i RiHuba), Branka Cvjetičanin (RIJEKA 2020, voditeljica programskog pravca 27 susjedstava), Matija Kezele (RIJEKA 2020, koordinator programskog pravca 27 susjedstava), Mirjana Radulović (Savez udruga Rojc) i Marko Bolković (Sonitus). U 13 sati nastavljamo s edukacijskim ciklusom vezano za projekte “Mogućnosti financiranja programskih aktivnosti na nacionalnoj i EU razini, II. dio”. Radi se o interaktivnoj radionici na temu „Kako napraviti okvir sudioničkog projekta? – problem-rješenje, analiza situacije i dionika, uključivanje i suradnja“ koju će također voditi Suzana Jašić. Program dana završava posjetom Ekomuzeju Batana. Trećeg dana, u četvrtak, 30 svibnja, program se seli u POU Poreč gdje će se održati posljednji modul edukacijskog ciklusa “Mogućnosti financiranja programskih aktivnosti na nacionalnoj i EU razini, III. dio”. Taj treći dan posvećen je razvijanju projektnih ideja, okvira projekta te iskustvima iz evaluacije projekata opet pod vodstvom Suzane Jašić, zaključila je Turković.

Ona je napomenula da se svi zainteresirani mogu prijaviti na radionice putem on line prijavnice koju je moguće pronaći na službenim stranicama projekta na adresi www.miplus.hr.

Oriana Španić je predstavila je sadržaj svog izlaganja u kojem će govoriti o projektima s kojima se trenutno bavi.

– Sa mnom su danas i korisnici mog programa i članovi udruge Žuta minuta. Radi se o tome da sam ja psihijatrijska medicinska sestra koja je napravila jedan posebni socio-terapijski program koji se zove „Psihijatrija u zajednici“, a glavni su mu ciljevi destigmatizacija psihijatrijskih pacijenata i poboljšanje kvalitete života osoba s psiho-socijalnim poteškoćama. U našem su društvu psihijatrijske dijagnoze još uvijek strahovito stigmatizirane što potvrđuje veliki broj istraživanja na tom području. Na upit iz jednog od zadnjih istraživanja na pitanje „Bi li vlastitom djetetu (od 18 godina nadalje) dopustili da se druži s obitelji psihijatrijskog bolesnika“ 92% ispitanika je odgovorilo negativno. Pričamo o 21. stoljeću, o Puli, o županiji koja tvrdi da imamo svašta – od multikulture do tolerancije – a to su rezultati na terenu. Radi se o osobama koje spadaju u kategoriju nevidljivog invaliditeta. Invalidi su jer imaju bolest koja je kronificirana i koji su zbog stigmatizacije jedan dulji period svog života živjeli zatvoreni – što u institucijama, a što doma. Kultura i zabava su nešto što je svakome od nas potrebno pa i njima. Kako će oni – koji imaju invalidninu od oko tisuću kuna ili doplatak za njegu od 600 kuna ili pak ništa – kako će oni živjeti kvalitetno? Treba stvoriti uvjete da im se poboljša kvaliteta života i da se društvo senzibilizira kako bi prihvatilo to što su različiti. To što oni čuju glasove, što su takvi kakvi su – to je njihovo pravo. Mi svi uvijek mjerimo po svom laktu, međutim treba ući u te njihove glasove, u njihovu dušu i prihvatiti ih. Imamo samo jedno pravo, a to je pravo ne škodljivosti – dokle god ne škode nikome, zašto ne i tu je moja priča gotova. Dakle doslovce: dajmo im da žive kao sastavni dio društva, bez stigmatizacije, bez predrasuda, zaključila je Španić.

Jurcan je na kraju konferencije za medije pozvao sve zainteresirane da se priključe radionici te da slobodno pozovu svoje kolege i prijatelje.

– Radionica je zamišljena kao zajedničko druženje kako bi svi zajedno ustanovili koji su problemi i potrebe razvili zajedničke projekte. Vjerujem da smo svi koji se bavimo segmentom kulture podkapacitirani te zbog toga zanemarujemo vrijeme za zajedničko druženje što je neophodno za razvoj novih ideja, zaključio je Jurcan.

 

Sadržaj poruke isključiva je odgovornost Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij.

Organizacija radionica sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkovitost ljudskih petencijala iz Europskog socijalnog fonda.

Vrijednost projekta: 797.402,28 kn, od čega 677.791,94 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Adresa: Gajeva 3, 52100 Pula

Kontakt osoba: Marino Jurcan, voditelj projekta

E-mail: info@miplus.hr

Broj telefona: +385 (0)52 544266