Svjetski dan kulturne raznolikosti obilježit će se u četvrtak 23.5.2019. projekcijom filma „Medižije kontra štrigarije“

U Medulinu će se povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti (21.5.), u četvrtak 23. svibnja održati projekcija dokumentarno-igranog filma „Medižije kontra Štrigarije“, kojega je realizirala udruga Spod Učke.

Događaj će se održati u prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin (3mc – Centar 58, Medulin) te će započeti u 20 sati neformalnim razgovorom s kreativnim dvojcem – Viviana Brkarić i Valter Stojčić, autorima i redateljima ovoga filma, koji će predstaviti film i projekt Neotkrivena Istra u sklopu kojega je nastao. U 20.30 sati započeti će projekcija dokumentarca u trajanju od 82 minute.

Film „Medižije kontra Štrigarije“, premijerno je u istarskim kino dvoranama predstavljen tijekom 2018. godine, a u Medulin stiže u sklopu projekta „Kulturni krug po općini Medulin“, u organizaciji udruga Mutila, Sakramenski i Format, kako bi sve generacije mještana i zainteresiranih posjetitelja uveo u jedan drugi svijet, onaj već pomalo zaboravljen, u kojemu obitavaju štrige i štriguni, more i orci.

Kroz priče kazivača na dijalektima i jezicima koji se govore u Istri i Kvarneru, oživjeti će štorije, mitovi i legende u kojima su protagonisti nadnaravna bića, a svi će sudionici moći saznati i koje su „medižije“, odnosno načini kako se od takvih bića zaštititi te poništiti njihovo negativno djelovanje. Velika je vrijednost ovog dokumentarca, jer upravo je zahvaljujući njemu zabilježena i za buduće generacije sačuvana Istra koja je dijelom našega kolektivnoga identiteta, a danas pod utjecajem modernog načina života, već pomalo nestaje.

Za film je vezana i glazba Noela Šurana koji u svojem prepoznatljivom eksperimentalnom propitivanju tradicijske glazbe koristeći suvremene i tradicionalne tehnike također donosi dodatni element očuvanja istarske kulturne i baštinske raznolikosti.

Projekcija filma „Medižije kontra Štrigarije“ sedma je po redu aktivnost projekta „Kulturni krug po općini Medulin“, kojeg provode udruge Mutila, Sakramenski i Format u suradnji i uz financijsku podršku Općine Medulin i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina.

Kao i ostali događaji i aktivnosti projekta, za sve je posjetitelje sudjelovanje besplatno.