Dvjestotinjak cestovnih biciklista u nedjelju 26.svibnja vozit će trasu od 100 km u južnoj Istri

U Park Plazi Belvedere u Medulinu, Sportsko društvo Granfondo Nevio Valčić i Turistička zajednica Općine Medulin predstavili su ovogodišnje, 4. izdanje međunarodnog rekreativnog biciklističkog maratona Granfondo Nevio Valčić, čiji je start u Medulinu kraj fontane, ove nedjelje 26. svibnja u 10.00 sati.  Ova, sada već tradicionalna sportska manifestacija organizira u spomen Nevia Valčića, istarske biciklističke legende iz  50-ih i 60-ih godina.

Enco Crnobori, direktor TZ Općine Medulin , poželio je dobrodošlicu svim ovogodišnjim sudionicima manifestacije, čestitavši organizatorima, obitelji Valčić i Sportskom društvu Granfondo Nevio Valčić, na trudu i inovativnosti, kojim već četvrtu godinu zaredom promoviraju Općinu Medulin i južnu Istru, kao obiteljsko-sportsku destinaciju.

Helena Valčić, organizatorica utrke, zahvalila se Turističkoj zajednici Općine Medulin na potpori i pomoći, te sve brojnijim sudionicima utrke, koji iz godine u godinu dolaze natrag ili po prvi puta sudjeluju u ovom inovativnom turističkom proizvodu.

Luciano Valčić, organizator i sportski direktor utrke, napomenuo je da će dvjestotinjak prijavljenih sudionika, od kojih desetak žene, voziti brzinom od 38-40 km/h po zahtjevnoj dionici južne Istre, upoznajući njezine ljepote, ali i enogastronomiju .

Luka Mišović, tehnički direktor utrke, napomenuo je da se najbrži sudionici na cilju u Medulinu, također na rivi kraj fontane, očekuju oko 12.30 sati. Istaknuo je da na ovogodišnjem 4. Granfondu Nevio Valčić djeluje 130 redara, 40 policajaca, sudaca, pratećeg tehničkog osoblja, te još 30-ak motorista i službenih osoba. Zamolio je građanstvo na oprez i strpljenje, jer će tijekom utrke  u nedjelju 26. svibnja, pojedini dijelovi trase utrke, kako biciklisti budu prolazili, biti zatvaran maksimalno 30.minuta.

Dario Mijatović, iz odnosa s gostima Arena Hospitality Group, zahvalio se organizatorima na suradnji te istaknuo kako je Park Plaza Belvedere, kao bike hotel, u potpunosti spreman i ove godine primiti bicikliste iz Austrije, Italije, Slovenije, Njemačke i Hrvatske.

GRANFONDO NEVIO VALČIĆ koncept je inovativnog sportsko-turističkog proizvoda na području južne Istre. Ovaj biciklistički cestovni maraton Granfondo Nevio Valčić rekreativnog je karaktera, organiziran u spomen NEVIJA VALČIĆA, biciklističke legende iz 50-60 godina, dugogodišnjeg člana Biciklističkog kluba u Puli (BK „Uljanik“, „Cement“, „Pula“ „Siporex“, sadašnji BK Pula).

Dosadašnje tri edicije sudionici su ocijenili pozitivno,  kako s organizacijskog tako i s tehničkog dijela utrke. Znatno je povećan broj prisutnih biciklista kojih je 2016. bilo 70-tak, a 2017. i 2018. brojka je znatno porasla te se u ovogodišnjem izdanju očekuje više od 200 aktivnih biciklista od kojih je 80% inozemnih te 20% domaćih biciklista. Manifestaciju GFNV redovito posjećuju i podržavaju poznata imena i međunarodni novinari iz biciklističkog svijeta.

Utrka GFNV je službeno uvrštena u kalendar Hrvatskog biciklističkog saveza te u međunarodni biciklistički kup za amatere – Inbici Top Challenge http://www.inbicitopchallenge.net/ što donosi prisutnost značajnog broja talijanskih biciklista i njihovih pratitelja te omogućava vidljivost ovog područja kao destinacije biciklističkog turizma.

GFNV, posljednje nedjelje u mjesecu svibnju,  proljetna je utrka međunarodnog karaktera, koja okuplja bicikliste rekreativce iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije, Mađarske, Austrije . Posebnost utrke je dana ljepotom njezine trase gdje biciklisti i njihova pratnja mogu uživati u blagodatima prirode i visokom kulturnom sadržaju ovog područja.

GFNV2019 nudi biciklistima sudjelovanje na duljini staze od 100 km koja započinje na području Medulin Rivijere te duž panoramskih itinerara južne Istre prolazi kroz Pulu – Fažanu – Peroj – Mandriol – Cestarska Kuća Bale – Vodnjan – Divšiće – Filipanu – Prodol – Krnicu – Peruške – Dugu Uvalu – Pavičine – Križ – Marčanu – Loboriku – Valturu – Šišan – Šikiće s ciljem u Medulinu.

Utrka je u organizaciji Sportskog društva Granfondo Nevio Valčić, čiji članovi imaju višegodišnje iskustvo u organizaciji biciklističkih utrka i sudjelovanju na državnim i međunarodnim natjecanjima i obitelji Valčić – pok. bicikliste Nevija Valčića, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Općine Medulin. Projekt je osmišljen u službi promocije biciklizma kao dio inovativne turističke i gospodarske ponude našeg područja s naglaskom na održivi razvoj. Biciklistički event podržavaju važne institucije: Općina Medulin, Općina Marčana, Istarska županija; turistički dionici s područja prolaska biciklističke karavane – Arena Hospitality Group, Bi Village, Histrica, Oliveto, Roža, Bizjak, Casa Matiki.

Brojni su sponzori prepoznali biciklizam kao moguć i važan instrument marketinške komunikacije: Pro Action Slovenia, Optika Nataša, Naos Plus s brendom Solidea, Flaviani Dessert, Ageless Beauty Center, Pleasure Group, Valcic Cycling Concept Trgovina bicikala i biciklističke opreme, Medea vina, Segafredo cafe, PIP, Agraria Turtian.

Medijski partner:  FM Medulin, talijanski biciklistički medij Inbici Magazin

Uz natjecateljsku crtu, GFNV je obogaćen i dvodnevnom expo zonom-Bike Village na medulinskoj rivi gdje partneri, pokrovitelji i  sponzori manifestacije, te zainteresirani izlagači imaju priliku predstaviti svoje usluge i proizvode.

U istoj je i dvodnevni GFNV point namijenjen izdavanju bike paketa dan prije i na dan utrke,  te svih potrebnih informacija. Osim podjele nagrada, pripremljen je i prigodan program uz pasta party.

Smještaj: Arena Hospitality Group kao hotelska tvrtka i partner za smještaj biciklista i njihove pratnje , stručnih suradnika, partnera utrke i medijskih predstavnika te privatni smještaj po izboru sudionika i pratnje.

Ovogodišnje, 4.izdanje  GFNV 2019  obogaćeno je ponudom  „HEDONISTIC CYCLING “:  dan uoči utrke, u subotu 25. svibnja 2019. u kasnojutarnjim satima zainteresirani biciklisti, podijeljeni u grupe od max 20-tak biciklista, imaju mogućnost zanimljivog obilaska dijela staze.  Grupi će biti ponuđen prigodan aperitiv, s istarskim štihom, kao hedonistički element manifestacije a koji je nezaobilazan u življenju bicikličkog rekreativnog svijeta.

Podjela medalja, pehara te sponzorskih nagrada natjecateljima ovogodišnjeg 4. Granfonda Nevio Valčić, očekuje se u nedjelju 26.svibnja od 13.30 sati.

Dobrodošle su i obitelji sa djecom, te svo građanstvo, koje ima priliku doživjeti cestovni biciklizam u svoj svojoj ljepoti, razgledati Bike Village na rivi u Medulinu, družiti se sa sudionicima te uživati na Pasta partyju.

Sve je spremno, dakle, za još jedan biciklistički sportski vikend na jugu Istre.

Foto: Lara Vujica