58. Bijenale umjetnosti u Veneciji

Prezentacija nedavno otvorenog 58. Bijenala umjetnosti u Veneciji održat će se 25. svibnja u 20 sati u Gradskoj radionici u Puli. Neke od izložbi kao i atmosferu bijenala s otvorenja predstavit će Boris Bogunović.

Ova najstarija i najznačajnija umjetnička izložba na svijetu ovaj put dolazi pod naslovom “May you live in interesting times”. To je zapravo engleski izraz za kojeg se krivo tvrdi da je preuzet iz drevne kineske izreke, a iako naizgled blagoslov, obično se koristi ironično, s jasnom implikacijom da su “zanimljiva vremena” ona koja, s povijesne perspektive, obično uključuju nerede i sukobe. Kustos Ralph Rugoff u svojstvu umjetničkog ravnatelja, pod ovim je nazivom osmislio i organizirao glavnu izložbu koja sadrži radove 79 međunarodnih umjetnika koji su se odazvali na njegov poziv. Zanimljivo je da su svi umjetnici predstavili po dva rada od kojih je jedan izložen u glavnom paviljonu u Giardinima, a drugi u Arsenalu te tako kroz dva pristupa prikazali prekarne aspekte današnje egzistencije, uključujući klimatske promjene te različite prijetnje ključnim tradicijama, institucijama i međunarodnim odnosima. Ralph Rugoff kaže da je htio prenijeti ideju da značenje umjetničkog djela nije suštinski ugrađeno u samom djelu već se otkriva u dijalogu, isprva između umjetnika i njegovog djela, zatim između umjetničkog djela i publike, te naposljetku između različitih javnosti.

Kao i svaki puta do sada, na mnogobrojnim lokacijama u Veneciji, kroz nacionalne paviljone i popratne izložbe može se vidjeti i doživjeti ogroman broj umjetničkih radova, pri čemu uvijek nedostaje vremena. Donekle mučni osjećaj koji ostaje nakon prolaska kroz većinu izložbi mogao bi se opisati izrazom “hedonistička apokalipsa” budući da umjetničke refleksije o “zanimljivim” vremenima u kojima živimo prizivaju sjećanje na situaciju na Titaniku gdje se pleše i pjeva u trenutku dok brod tone. Tome u prilog govori i činjenica da je Zlatnog lava za nacionalni paviljon osvojila Litva s izložbom “Sun and Sea” (Marina) u formi operetnog performansa čiji sudionici pjevaju na insceniranoj pješčanoj plaži.

 

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan.