Pušteni u promet prvi autobusi  financirani sredstvima EU fondova.

Prvi autobusi  financirani sredstvima EU fondova danas su pušteni u promet. Tom prilikom održana je konferencija za medije na kojoj je uz direktora Pulaprometa d.o.o, Igora Škatara, sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek.
Direktor Pulaprometa d.o.o, Igor Škatar, rekao je da od danas 4 od 12 novih ekoloških autobusa idu u  pogon, a očekuje do kraja sljedećeg tjedna još 2 niskoulazna autobusa sa dvoje vrata. Preostalih 6 niskopodnih gradskih autobusa sa troje vrata cestama grada Pule i okolnih općina vozit će od sredine lipnja. Dodao je da su autobusi  klimatizirani i opremljeni rampom za slabije pokretne osobe, sustavom video nadzora, besplatnim Wi -Fiom, te kako 12-metarski autobusi imaju i mogućnost bočnog naginjanja radi lakšeg ulaska putnika što zajedno s ostalom opremom putnicima pruža komfor i potpuno novu kvalitetu vožnje javnim gradskim prijevozom. Rekao je također da je poseban  naglasak na smanjenju onečišćenja okoliša zahvaljujući ugrađenim euro 6 motorima.
Zamjenik gradonačelnika Pule, Robert Cvek, izrazio je zadovoljstvo što je počela  obnova voznog parka Grada Pule, zajedničkim naporom i angažmanom djelatnika Pulaprometa, resornog Ministarstva te Grada Pule napravljen je korak dalje u kvaliteti usluge za sve naše sugrađane i korisnike javnog gradskog prijevoznika Pulaprometa, kao i samih vozača, rekao je Cvek te iskoristio priliku da pohvali nove autobuse jer su prilagođeni osoba s invaliditetom, majkama s kolicima i svim ostalim potrebitim osobama s poteškoćama u kretanju. „Ovo je prvi korak i nadam se da će građani bit zadovoljni i koristiti još više gradski prijevoz.“ rekao je Cvek.
Nadovezao se kako je  ovo tek uvod u obnovi koja slijedi te spomenuo i kako se  paralelno s „No regret“ projektom, Pulapromet d.o.o. u partnerstvu s Plinarom d.o.o. u okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) provodi i projekt nabavke 20 novih ekoloških autobusa i izgradnja punionice na stlačeni prirodni plin sveukupne vrijednosti 60,8 milijuna kuna. Kamen temeljac izgradnje punionice vrijedne 9,5 milijuna kuna, položen je u ožujku ove godine, a završetak izgradnje planiran je u listopadu ove godine, dodao je Cvek te zajedno s direktorom Pulaprometa d,.o.o i novinarima krenuo u probnu vožnju gradom.

Osim Puljanima, novim autobusima osigurat će se kvalitetnije prijevozne usluge i ostalim korisnicima ovog gradskog prijevoznika na području Grada Vodnjana, Općine Fažana, Ližnjana i Medulina, ali i svim posjetiteljima koji dolaze u navedene destinacije.
Autobusi su nabavljeni u sklopu provedbe „No regret“ projekta u javnom gradskom prometu, usklađenog s Operativnim programom Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. pri čemu financiranje od strane EU-a iznosi 85 posto dok se preostalih 15 posto financira od strane Ministarstva mora prometa i infrastrukture. Projekt je pokrenut na razini cijele Hrvatske, odnosno realizira se u gradovima koji imaju javni gradski prijevoz, s osnovnim ciljem zamjene najstarijih autobusa u voznom parku prijevoznika. Ugovor o dodjeli sredstava potpisan je u rujnu prošle godine. 

Vrijednost svih 12 novih ekoloških autobusa marke Iveco, kojih je isporučitelj tvrtka Autobusi d.o.o. iz Zagreba iznosi 16.830.000 kuna bez PDV-a, odnosno pojedinačna cijena autobusa sa dvoje vrata proizvedenih u Češkoj iznosi 1.278.750,00 kuna bez PDV-a, dok oni sa troje vrata, koji će stići iz Francuske, pojedinačno iznose 1.526.250,00 kuna bez PDV-a.