Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić u uzvratnom posjetu Veneciji povodom kulturnog bratimljenja

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić nazočio je svečanoj proslavi najstarijeg i najvažnijeg blagdana Grada Venecije koji se slavi već tisuću godina, poznatijeg pod nazivom Festa della sensa. Tom se prigodom među ostalim razgovaralo i o nastavku suradnje dvaju gradova te je gradonačelnuku Venecije Luigiu Brugnaru vraćen prsten koji je 2018. godine simbolički uručen Puli u znak zahvalnosti na dobroj suradnji i kulturnom bratimljenju dvaju gradova.  

Svečanost je održana 1. lipnja 2019. godine u Palazzu Ducale, povijesnom sjedištu venecijanskih Duždeva. U svom govoru Tiziano Sošić pozdravio je sve prisutne u ime svih građana Pule, pohvalio je nastojanje Venecije da svoje tradicionalne proslave preispita u novom, modernom i europskom duhu na način da jadranski gradovi sve jače surađuju na kulturnom i ekonomskom planu. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro najavio je da će Venezia nastaviti svoju suradnju sa Pulom, a posebno je naveo ekonomske projekte, jer je lokalna samouprava uvijek bliža građanima i poduzetnicima posebno pa je potrebno iskoristiti sve svoje resurse u pravcu zajedničkog razvoja.

U sklopu službenog posjeta Veneciji, predsjednik Gradskog vijeća Pule razgovarao je sa kolegicom Ermelindom Damiano, predsjednicom Gradskog vijeća Grada Venecije, a zajednički je dogovoreno da se uspostavi suradnja gradskih vijeća Pule i Venecije.    

Svečanosti su se odazvali i gradonačelnici Genove, Pise i Amalfia, odnosno gradova koji su u prošlosti bile pomorske republike, kao i Venecija. Razlog tome je povijesna regata koja je potom održana među posadama spomenutih gradova, a koju je osvojila posada domaćina nakon čega je održana tradicionalna gradska fešta.

Slijedećeg dana održana je povijesna povorka povodom Feste della Sensa tradicionalnom linijom plovidbe u Laguni od Trga Svetog Marka sve do hridi Svetog Nikole kod Lida, tijekom koje je održano „vjenčanje sa morem“, koje simbolizira povijesnu vezu Venecije sa morem, a navedene prilike Gradonačelnik Brugnaro odložio u more zlatni prsten.