Susreti s umjetnicima u Svetvinčentu u četvrtak 6. lipnja 2019 u 20.00 sati, „Nevidljiva Savičenta – prevođenje tradicije u suvremenu kulturu“

Nakon Josipa Pina Ivančića, Šikuti Machine nastavljaju s programom Susreti s umjetnicima i u Savičentu dovode pisca Damira Karakaša povodom objave novog romana ‘Proslava’. U četvrtak 6. lipnja 2019. u Gradskoj loži u Savičenti održat će se razgovor s piscem Damirom Karakašem na kojemu će publika imati priliku čuti više o njegovom dosadašnjem radu te posebno o novom romanu ‘Proslava’, u izdanju izdavačke kuće ‘OceanMore’. Otkako je izašao roman, Damir je na ‘turneji’ po Hrvatskoj, a roman ne prestaje intrigirati javnost. U Istri će se predstaviti u sklopu dva programa, u novootvorenom pulskom književnom klubu te u sklopu projekta Nevidljiva Savičenta. Moderator programa i razgovora je Mario Benčić, a posebni gosti Dario Marušić i Noel Šuran koji bi s umjetnikom mogli i nešto zasvirati.

Damir Karakaš : Rođen 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao agronomiju, pravo, novinarstvo, a nekoliko godina radio je i kao novinar Crne kronike Večernjeg lista u Splitu. Od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira i francuski jezik, izvodi performanse, te izlaže konceptualne radove. Još kao tinejdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji, a nagrađen je i s nekoliko uglednih nagrada za karikaturu. Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi (1999.), roman Kombetari (2000.), zbirku priča Kino Lika (2001.), roman Kako sam ušao u Europu (2004.) zbirku priča Eskimi (2007.), roman Sjajno mjesto za nesreću (2009), zbirku priča Pukovnik Beethoven (2012)., te roman Blue Moon (2014). Po knjizi Kino Lika redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu. Dramu Skoro nikad ne zaključavamo u sklopu predstave Zagrebački pentagram, na scenu ZKM-a postavio redatelj Paolo Magelli (2009). Po romanu Sjajno mjesto za nesreću, u režiji Dalibora Matanića, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, postavljena je i istoimena drama (2010). Dramu Snajper na scenu ZKM-a postavila redateljica Franka Perković (2013.), a u Abidjanu, u Obali Bjelokosti redatelj Ivica Buljan (2013.). Živi u Zagrebu.

Projekt Nevidljiva Savičenta, sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, provodi Općina Svetvinčenat u partnerstvu s udrugama civilnog društva: Šikuti Machine, Apoteka — Prostor za suvremenu umjetnost, Mediteranski plesni centar (ZPA) i Povijesna udruga Kaštel. Ovaj sinergijski projekt lokalne samouprave i organizacija civilnog društva cilja ostvariti društvenu promjenu razvojem novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi usmjerenog prema održivom kulturnom razvoju Općine Svetvinčenat. Pozivajući se na koncept “prevođenje tradicije u suvremenu kulturu” partneri će osmisliti i realizirati umjetničke programe koji odgovaraju potrebama lokalne zajednice.

Ukupna vrijednost projekta Nevidljiva Savičenta — prevođenje tradicije u suvremenu kulturu iznosi 2.270.344,06 kn. Odobreni projekt sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 1.929.792,45 kuna te sredstvima Državnog proračuna RH u iznosu od 340.551,61 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj obavijesti isključiva je odgovornost Općine Svetvinčenat.