Objavljeni članovi Ocjenjivačkog suda 66. Pulskog filmskog festivala Novi filmski ne-natjecateljski program Pulskog filmskog festivala – KONTRAPUNKT –

Na 66. Pulskom filmskom festivalu o 14 filmova u konkurenciji (8 u Hrvatskom programu i 6 Manjinskih koprodukcija) svoj će sud iznijeti hrvatski filmski profesionalci s domaće filmske scene koji će kritičkom prosudbom odlučivati o dodjeljivanju Zlatnih arena. Damir Terešak redoviti je profesor na ADU u Zagrebu i producent filmova Zlatne godine, Bogorodica, Ne dao bog većeg zla, Prezimiti u Riu, Armin i Takva su pravila i manjinskih koprodukcija Chico, Oproštaj, Neprijatelj, Kad svane dan i Najljepša je zemlja moja. Akademik i književnik Pavao Pavličić autor je scenarija za filmove: Ritam zločina, Zločin u školi, Treći ključ, San o ruži, Osuđeni, Čovjek koji je volio sprovode, Orao, Treća žena i dr. Glumica Dijana Vidušin glumila je u serijama Počivali u miru, Na terapiji i Zauvijek susjedi te na filmovima: Uzbuna na Zelenom Vrhu, Ljubav ili smrt, Zagonetni dječak, Koko i duhovi, Ministarstvo ljubavi i Ljubavni život domobrana (Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu). Maskerica Jasna Rossini sudjelovala je na više od stotinu projekata tv-programa (Jelenko, Smogovci, Vučjak, Ero s onoga svijeta, Roko i Cicibela…). Dobila je Zlatne arene za masku u filmovima Metastaze i Ljudožder vegetarijanac, a radila je i na filmovima Agape, Kontesa Dora, Haloa – praznik kurvi i Horvatov izbor. Filmski kritičar Tomislav Čegir redovito objavljuje filmske kritike u Vijencu i filmske studije u Hrvatskom filmskom ljetopisu. Autor je knjiga Filmski prostori: hrvatske rekonstrukcije američkog žanrovskog filma i Filmski osvrti: Autorske i žanrovske perspektive i koautor knjige Hrvatski filmski redatelji I. Dobio je Nagradu Vladimir Vuković za filmsku kritiku.

U uvjetima povećane produkcije i primjene digitalnih tehnologija uveden je novi festivalski program pod nazivom Kontrapunkt za ostvarenja koja donose nove estetike ili žanrovski obogaćuju hrvatski film, čime se stvaraju preduvjeti za otvorenost prema novim autorima i strujama nacionalne kinematografije. Program objedinjuje naslove Hrvatskog programa i programa Manjinskih koprodukcija primjerene za dvoransko prikazivanje.

Kontrapunkt 66. Pule čine 4 naslova iz Hrvatskog programa: Posljednji dani ljeta Damira Radića, Happy End Anđela Jurkasa, Zagrebački ekvinocij Svebora Mihaela Jelića i Ufuraj se i pukni Ljubomira Kerekeša, te 4 naslova iz programa Manjinskih koprodukcija: Dišući u mramor Gidre Beinoriute, Lajkaj i ti mene Leonarda Guerra Seragnolija, Kao da je moj sin Constanze Quartiglio i Glumim, jesam Miroslava Mandića.