Projekt medijske pismenosti “Gledam, slušam, čitam – učim se i razvijam!” započeo s provedbom

Ovog je tjedna, točnije u utorak 4. lipnja 2019. godine započela provedba projekta medijske pismenosti “Gledam, slušam, čitam – učim se i razvijam!”  kojega provode udruge Sakramenski, Mutila i Format uz financijsku podršku Općine Medulin i Agencije za elektroničke medije (AEM).

Radi se o prvom projektu medijskog opismenjavanja koji se provodi na području općine Medulin, te u fokusu ima djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, a kojega je medulinska udruga Sakramenski prijavila na Javni poziv za sufinanciranje projekata na temu poticanja medijske pismenosti u 2019. godini, objavljenog od strane Agencije za elektroničke medije.

Agencija je odobrila financiranje projekta iznosom od 11.000 kuna, a Općina Medulin dodatnim iznosom od 5.000 kn, te će se kroz projekt zahvaljujući sufinanciranju iz oba izvora provesti niz edukativnih i zanimljivih aktivnosti. Predavanja, radionice, posjeti lokalnim medijskim kućama, projekcije filmova, projektne su aktivnosti koje imaju za cilj povisiti razinu znanja o pozitivnim i negativnim utjecajima medija i medijskih sadržaja kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi s područja općine Medulin te informirati i pomoći njihovim roditeljima, kao i odgojiteljima, učiteljima te drugim pedagoškim djelatnicima koji rade s djecom u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama.

Odlazak grupe od stotinu mališana iz Dječjeg vrtića Medulin, u pratnji odgojitelja i voditelja te volontera uključenih udruga na kino matineju i projekciju 3D filma „Dumbo“ u pulski CineStar, prva je aktivnost ovoga projekta, održana prošloga utorka, 4.6.2019. Upoznati se s modernom tehnikom te pogledati najnoviju dugometražnu verziju Disneyevog klasika s 3D naočalama, kao vrhunski primjer audiovizualne umjetnosti i tehnologije, za male je Medulince bio pravi doživljaj i užitak.

U srijedu 5.6.2019., održana je druga projektna aktivnost, u kojoj su učenici nižih razreda OŠ dr. Mate Demarina Medulin, njih preko stotinu, u pratnji svojih učitelja posjetili redakciju i studio medulinskoga Medulin FM-a. Tom su prilikom, zahvaljujući susretljivosti uredništva uz radio voditelje kao zaista dobre domaćine, zakoračili u svijet ovog medija, kao i u njegov eter. Uzbuđeno, ali bez straha, učenici 1.a, 1.b, 2.b te trećeg i četvrtog razreda medulinske osnovne škole, radijskim su eterom prenijeli slušateljima svoje poruke i pozdrave. U prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin susreli su se pak, možda i prvi puta u životu, s crno bijelim nijemim filmovima. Ovaj umjetnički i medijski izraz s početka 20. stoljeća, potpuno drugačiji od modernih, svima njima dostupnim sadržajima, zaokupio je i zabavio mališane. U sklopu događaja za sve je učenike uslijedila zabava uz veselu, interaktivnu animaciju i cirkuske, žonglerske vještine Klauna Mareka.

U daljnjem tijeku projekta biti će organizirane aktivnosti prilagođene uzrastu učenika nižih i viših razreda osnovne škole, u suradnji sa stručnjacima Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) iz Zagreba. Oni će gostovati u medulinskoj osnovnoj školi te područnim školama i održati više interaktivnih predavanja-radionica na teme „Štetnost/korisnost videoigara“, „Sigurnost i zaštita na Internetu“, „Senzacionalizam, dezinformacije i laži u medijima“ te „Stereotipi i prikaz ljepote u medijima“. Kroz navedene aktivnosti učenicima od 1. do 8. razreda osnovne škole želi se potaknuti promišljanje djece o utjecaju medija i medijskih sadržaja na njihov svakodnevni život.

Zasebna projektna aktivnost, namijenjena roditeljima, odgojiteljima i učiteljima te pedagoškim djelatnicima biti će predavanje psihologinje Ane Raguž koja dolazi iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Kroz predavanje „Touch screen generacije: od prevencije do intervencije“, Raguž će govoriti o izazovima koje digitalni mediji, toliko prisutni već u ranom djetinjstvu donose pred roditelje, odgajatelje, nastavnike i stručnjake mentalnog zdravlja. Tema je izrazito aktualna obzirom da djeca, mladi, ali i odrasli svakodnevnicu ne mogu više zamisliti bez korištenja najmoćnijih alata današnjice – digitalne tehnologije i virtualnih sadržaja. Također, vrlo često djeca i mladi znaju više od odraslih o samoj tehnologiji, no njihova znanja ne podrazumijevaju da će djeca znati koristiti tehnologiju na način koji je za njih siguran i odgovoran prema drugima. Posebice jer svijet suvremenih tehnologija nudi pregršt mogućnosti, ali istovremeno se u njemu kriju i brojni rizici i opasnosti. Kako djeci pomoći, kako ih zaštititi u digitalnom svijetu, kako im biti saveznici na digitalnom i stvarnom životnom putu, izrazito su bitna pitanja obzirom da će se trend korištenja suvremenih tehnoloških alata zasigurno nastaviti.

Posljednja projektna aktivnost biti će aktivno uključivanje učenika viših razreda medulinske osnovne škole, članova novinarske grupe, u sam projekt, na način da će u pratnji voditelja grupe te volontera – članova udruga organizatora, posjetiti lokalne medijske kuće te se susresti sa predstavnicima medija, novinarima, fotoreporterima, tehničarima u redakciji i studiju. Imati će priliku upoznati se s načinom kreacije novinarskog priloga, radijske emisije ili televizijskog informativnog sadržaja. Moći će i sami sudjelovati u pripremi konkretnog medijskog sadržaja upravo o provedbi projekta „Gledam, slušam, čitam – učim se i razvijam!“.