Razgovor sa Sinišom Labrovićem — prigodom gostovanja u Gradskoj loži u Savičenti

U subotu 8. lipnja 2019. u Gradskoj loži u Savičenti održao se razgovor s umjetnikom Sinišom Labrovićem.

Siniša Labrović se nedavno, kao i mnogi odselio iz Hrvatske. Koji su razlozi njegovog odlaska, kakvi su uvjeti rada u Berlinu i kakva su njegova iskustva, pokazao je  u performansu općenito.

Također, Labrović je ove godine izbornik/kustos porečkog Annala pa je govorio i o tome koje će umjetnike i radove odabrati za ovogodišnju izložbu. Moderator programa i razgovora s umjetnikom bio je Mario Benčić, a posebni gost bio je Noel Šuran.

Siniša Labrović (Sinj, 12. veljače, 1965.) hrvatski je umjetnik koji se bavi performansom, akcijama i urbanim intervencijama. Diplomirao je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997. godine te povremeno radi kao profesor. Status umjetnika, kojeg nije stekao akademskim obrazovanjem, potvrdio je brojnim samostalnim i skupnim izložbama, te nagradama, među kojima treba istaknuti treću nagradu za scenarij Srce na natječaju Imaginarne akademije Grožnjan i Centra za dramsku umjetnost Zagreb 2000. godine. Iste godine postavljena mu je prva izložba u Dubrovniku. Radove u stalnom postavu čuvaju Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i Galerija umjetnina u Splitu. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je izvodio akcije, performanse, grafite i urbane intervencije. Trenutno živi i radi kao slobodni umjetnik u Berlinu.

Foto: Marko Ercegović / arhiva autora