Mileni Dravić vraćena Zlatna arena za film “Prekobrojna”

U Beogradu se od 6. do 16. lipnja održava 21. festivala nitratnog filma i obilježava 70  obljetnica osnutka Jugoslavenske Kinoteke.

U sklopu Kinoteke, u svibnju prošle godine, otvoren je Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića, a na samom otvorenju velika je glumica iskazala žaljenje što u legatu nema njezine prve Zlatne arene koju je osvojila za film “Prekobrojna” (1962.) Branka Bauera.

Poznata je priča da je početkom 70.-ih godina lopov iz njezinog stana otuđio nagradu, a nakon više od dvadeset godina, on joj je čak prišao, priznao krađu i zamolio za oprost što je Milena i učinila.

Na inicijativu anonimnog štovatelja i predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije, Milana Rašule, pokrenut je postupak za izradu replike nagrade. Uz suglasnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske nagradu je danas ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović trajno predala u Legat.

O filmskoj divi uvodnu riječ održao je direktor jugoslavenske Kinoteke Jugoslav Pantelić a upriličenju su prisustvovali i veleposlanik Republike Hrvatske Gordan Bakota te direktor i selektor festivala Saša Erdeljanović.