OPĆINA LIŽNJAN: BICIKLIJADA, SAJAM, SMOTRA MASLINOVOG ULJA I INTERPRETATIVNA ŠETNJA

U subotu, 15. lipnja održava se Felix Fest. Festival je to koji okuplja četiri manifestacije i koji oživljava dušu Šišana, njegovu baštinu i tradiciju. Ova subota bit će dan obogaćivanja osjetila okusa, vida i sluha. Posjetitelji će moći kušati maslinovo ulje i busoladine, pogledati kako se radio štramac, posjetiti Šišanski zatvor, otkriti skrivenu crkvicu te saznati kako je zmaj dospio na Placu. Ovaj festival dobio je ime prema zaštitnicima župne crkve, sv. Feliksu i Fortunatu, čiji se dan slavi 11. lipnja, a medijima su ga danas predstavili direktorica Turističke zajednice Općine Ližnjan, Natali Palko Zirdum, predsjednica udruge Agro-mladica Ankica Piccoli i član Vijeća Zajednice Talijana u Šišanu, Claudio Grbac.

Program Felix Festa
16:00 –  svečano otvorenje i kulturno-umjetnički program
16:00  – prijave na biciklijadu
16:30 – podjela priznanja maslinarima
17:00  – start biciklijade
17:00 – vođena degustacija maslinovog ulja
od 17:00  izrada šišanskih busoladina i prezentacija starih zanata
19:00 – interpretacijska šetnja fenomeni Šišana – „Šišanske legende“
20:30 – otkrivanje kipa na lokvi Posses
21:00 – nastup klape Opatija
22:00 – Remix bend

SAJAM SV. FELIKSA I FORTUNATA
„Ponosni smo što su sv. Felix i Fortunato jedini zaštitnicu s takvim imenom u Istri”, kazao je Claudio Grbac i dodao da ove zaštitnike dijele jedino s gradom Vicenza u Italiji. “Sama intencija bila je oživljavanje tradicije i kulture, a kroz sajam smo tijekom godina uspjeli oživjeti i folklornu baštinu. Pokrenuto je Folklorno društvo, oživljena je nošnja i stari napjevi – Mantinjade“, a sve to, kao i predstavljanje starih zanata i obrta posjetitelji će moći vidjeti u subotu, najavio je Grbac. Žene iz Šišana na Placi pripremat će busladine (tradicionalne slastice) zajedno s djecom iz područnih škola, a svi će ih moći kušati.

11. SMOTRA MASLINOVOG ULJA OPĆINE LIŽNJAN 
Prije dvadesetak godina u Općini Ližnjan počeli su se podizati višegodišnji nasadi maslina, a članovi poljoprivredne udruge Agro-mladica započeli su s organizacijom smotri maslinovog ulja čim je došao prvi rod i krenulo prvo maslinovo ulje. Ankica Piccoli kazala je da u Općini postoje vrsna ekstradjevičanska maslinova ulja, a neki maslinari uvršteni su u knjigu Flo Soleil. Novost ovogodišnje smotre bit će stručna vođena degustacija maslinovog ulja uz Giorgiu Grbac, sommeliera maslinovog ulja koja će sve posjetitelje upoznati s raznim osobinama maslinovog ulja.

ŠIŠANSKE LEGENDE 
Vodiči će sve zainteresirane provesti Šišanom u sklopu interpretacijske šetnje kroz koju će im na kreativan način prenijeti povijesne činjenice, ali i mnoge fenomene, mitove i legende Šišana – o zmaju, staroj školi, Šišanskom zatvoru, štrigama i štrigunima. Bit će to „jedan lijepi miks svega što se može osjetiti kao tradicija“, kazala je Natali Palko Zirdum te usporedila interpretacijsku šetnju sa slušanjem strašnih priča u djetinjstvu pored ognjišća.
U 20:30 sati na redu je otvaranje nove skulpture umjetnika Tihomira Hodaka na Lokvi Posses, najveće od 6 (bivših) lokvi u Šišanu.

BICIKLIJADA „JUG NA DVA KOTAČA“
Online prijave za biciklijadu mogu se izvršiti putem poveznice, a traju do petka, 14. lipnja. Ostali se mogu prijaviti i na mjestu događaja – prijave kreću u 16 sati, a svi prijavljeni dobivaju bon za marendu, a ove godine Lovačka udruga Bena priprema šugo od divljači. Biciklirat će se na dvije staze – jedna je dugačka 26 km i malo zahtjevnija, a druga ima 16 kilometara i mogu sudjelovati rekreativci i djeca od 12 godina i stariji. Staze se protežu uz samu obalu.

Felix Fest spojit će raznovrsne aktivnosti uz upoznavanje kulture, tradicije i gastronomije Šišana te ponuditi domaćima i gostima bogat program i mnogo dobre zabave.