DVA SREBRA ZA HRVATSKO BOĆANJE!!!

Međunarodni ‘TATRA KUP 2019.’ u boćanju za osobe s invaliditetom Liptovsky Jan/Slovačka, 13.-17. lipnja 2019. godine
Član i članica Kluba, Davor Komar i Melisa Osmanović, kao članovi Hrvatske boćarske reprezentacije sudjelovali su na međunarodnom prvenstvu ‘TATRA KUP 2019.’ koji se uz sudjelovanje sedam europskih zemalja održao u Slovačkom gradu Liptovsky Jan, od 13.-17. lipnja 2019. godine.
Davor i Melisa su igrajući u paru osvojili srebro, 2. mjesto, upisavši sve tri pobjede u skupini, dok je u finalu bolji bio slovačko – britanski par Thompson-Andrejčik, slavivši sa 5:3.
Pojedinačno je član Kluba Davor Komar ‘izašao’ sa svim pobjedama, dok je četvrtini finala bio je bolji od Poljaka Walcyzka i slavio sa 11:1, a u polufinalu slavio pobjedom od 6:2 nad Čekom Kasoom.
U finalu Komara je čekao trenutni svjetski prvak u paru, Slovak, Samuel Andrejčik, koji je rezultatom 6:2 osvojio 1. mjesto. Moramo se pohvaliti i činjenicom da je to ujedno bio i osmi sveukupni međusobni ‘okršaj’ Komar/Andrejčik, u kojima trenutno vodi naš boćar Davor Komar rezultatom 6:2. Čestitamo!!!
Davor Komar je na ‘TATRA KUP-u’ nastupio kao nositelj prve skupine, kao najbolje rangirani igrač prvenstva, odnosno 6-ti igrač svijeta, dok su Davor i Melisa trenutno na 12-tom mjestu u svijetu kao par.
Koristimo priliku posebno se zahvaliti trenerima našeg Kluba, Zvjezdani Grganja, Vladimiru Reliću i Valteru Ivančiću, bez kojih ovi rezultati ne bi bili dostižni.
Zahvaljujemo se posebno i Hrvatskom paraolimpijskom odboru i Hrvatskom savezu boćanja osoba s invaliditetom, te Sportskoj zajednici Grada Pule, Sportskoj zajednici Istarske županije, Istarskoj županiji i Gradu Pula, koji su na direktan način pomogli sudjelovanje našeg Kluba na prvenstvu u Slovačkoj.

Što se tiče daljnjih natjecanja, već slijedeće subote Komar i Osmanović započinju sa trotjednim pripremama u Rovinju, Pazinu i Puli, za odlazak na europsko prvenstvo koje će se u mjesecu kolovozu održati u Španjolskoj Sevilli.

O KLUBU
Boćarski klub osoba s invaliditetom Istarske županije ‘Istrijana’ (BKOSIŽ ‘ISTRIJANA’), je dobrovoljna, nestranačka, neprofitno interesna sportska Udruga osoba s invaliditetom, upisana u registar udruga Republike Hrvatske, čiji se članovi/ice bave boćanjem za osobe s invaliditetom, a ujedno smo i najtrofejniji boćarski Klub osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, sa osvojenih 169 pehara/medalja za 1, 2 i 3 mjesta na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima od 2006. godine do 31.12.2018. godine.
Aktualni smo Ekipni prvaci Hrvatske.
O BOĆANJU ZA OSOBE S INVALIDITETOM
Boćanje za osobe s invaliditetom dvoranski je jedini paraolimpijski sport kojim se mogu službeno – profesionalno ‘baviti’ isključivo osobe sa najtežom vrstom invaliditeta, odnosno sa 100% tjelesnim oštećenjem ruku i nogu. Boća se specijalnim kožnim boćama punjenim specijalnom smjesom/pijeskom (promjera cca 9 centimetara i težine cca 30 dkg).
Boćanje se dijeli na 4 paraolimpijske kategorije; – BC1 (boćari oboljeli od cerebralne paralize kojima boće priprema i dodaje asistent), – BC2 (boćari oboljeli od cerebralne paralize koji boćaju samostalno), – BC3 (boćari koji igraju sa specijalnim spravama i uz pomoć asistenta koji priprema boće i spravu), – BC4 (kategorija namijenjena boćarima svih vrsta invaliditeta (distrofija mišića, multipla skleroza, tetraplegija…) koji boćaju samostalno).
Postoji i ‘ne-paraolimpijska’ kategorija BC5, namijenjena osobama s invaliditetom, bez obzira na njihov stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja.