Općina Svetvinčenat proslavila svoj dan, u subotu koncert Ivana Zaka

Svečanom sjednicom u Gradskoj loži u Svetvinčentu 19.lipnja, obilježen je Dan Općine Svetvinčenat. Tom su prigodom dodijeljena i priznanja.

PoveljomOpćine Svetvinčenat je nagrađen Slađan Folo za izniman doprinos i promicanje Općine  Svetvinčenat te dugodišnje aktivno djelovanje na području sporta

Gospodin Slađan Folo, mještanin Općine svetvinčenat, rođen je 3.12. 1961 godine. Slađan Folo dugogodišnji je aktivni sportaš, društveni djelatnik i lovac. Nakon aktivne nogometne karijere u seniorskoj sekciji, postaje jedan od začetnika nogometne sekcije Veterana Nogometnog Kluba Smoljanci Sloboda. Gospodin Folo je aktivni društveni radnik, pokretač mnogobrojnih ekoloških, kulturnih i drugih akcija. Uvijek spreman na pomoć društvenoj zajednici i ostalima.

Također, Općinsko vijeće Općine Svetvinčenat dodjeljuje Povelju Branku Dajčiću, gospodarstveniku i poduzetniku za izniman doprinos gospodarskom razvoju i promicanje Općine Svetvinčenat na gospodarskom i društvenom području.  Gospodin Branko Dajčić,rođen 2.12.1957.u Pazinu,  živi u Sv.Petru u Šumi sa ženom i 4 djece. Gospodin Dajčić, 1980 počinje raditi kao samostalni obrtnik, a 2005 godine,  iz Svetog Petra u Šumi proizvodnju seli u Bibiće i time postaje prvi poduzetnik u poduzetničkoj zoni Bibići. U karijeri dugoj gotovo 40 godina njegovi radi krase  brojne velebne zgrade; kamen na hotelu Grand Park Rovinj, Hotel Histria Park Plaza Pula,

Stancija Menengheti u Balama. Dajčić je tjekom svoje karjere radio i na uređenju Svetvinčenta poput opločenja staza na groblju te izrada stepeništa za obnovu ophoda kaštela. Branko Dajčić umirovljen 2019 nakon čega dvojica sinova-koji su s njin od njihovih početaka radnog vijeka,preuzimaju vodstvo poduzeća.

Općinsko vijeće Općine Svetvinčenat dodjeljuje Povelju CENTRU VOZILA HRVATSKA d.d. za izniman doprinos gospodarskom razvoju i promicanje Općine Svetvinčenat na gospodarskom i društvenom području.  Od 1972. godine, kada su tek u nekolicini zemalja Europe obavljani tehnički pregledi vozila, Centar za vozila Hrvatske d.d. (CVH) obavlja ovu djelatnost. Kao stručna organizacija, CVH organizira i stručno prati rad svih stanica za tehnički pregled vozila (STP) u Republici Hrvatskoj. 2009 godine Centar za vozila Hrvatske otvara stanicu za tehnički pregled u Poduzetnićkoj zoni Bibići. Tadašnja mala stanica za tehnički pregled sa samo 2 zaposlena radnika i oko 3.500 pregleda vozila godišnje u samo deset godina postaje jedna od najznačajnijih stanica za tehnički pregled u središnjem djelu Istre, te danas broji 12 zaposlenika i preko 10 000 pregleda vozila godišnje. Ovaj značajan rast prometa i zapošljavanja potiče CVH na daljnje ulaganje u infrastrukturu i povećanje kapaciteta stanice za tehnički pregled.

Općinsko vijeće Općine Svetvinčenat dodjeljuje Povelju Kampanjoli d.o.o., za promociju Svetvinčenta na poljoprivrednom, gospodarskom i turističkom području

Kampanjola je sakramenska eko bira ka se dela u Savičenti koju proizvode Darko Pekica i Dorijan Siljan po recepturi Dine Cerana.  Kampanjola je prva eko bira. Dela se od ječmenog slada i hmelja ki nisu škicani nikakovim tošigima. Proizvodi se svitla i škura Kampanjola, a od ovega miseca morete provati anke Biondu Kampanjolu – jušto za lito.

Pred malo više od godine dana Kampanjola je predstavila eko ‘biru’ Kampanjolu, prvu takvu pivu u Istri, a i Hrvatskoj. Danas se kampanjola može kupiti  u više od 40 eko trgovina i barova diljem Istre i Hrvatske.

Općinsko vijeće Općine Svetvinčenat dodjeljuje Povelju Glasu Istre za dugogodišnju potporu u promicanju Općine Svetvinčenta na svim područjima . Već više od 25 godina, još od samog osnutka Općine, Glas Istre medijski prati i promiče događanja i vijesti iz  Svetvinčenta, kako na gospodarskoj i razvojnoj razini tako i sve kulturne, turističke, sportske, društvene i ine aktivnosti. Angažmanom i ažurnošću njihovih novinara, dopisnika  i urednika vijesti iz Svetvinčenta, bile one velike ili male uvijek pravovremeno stižu o domove naših mještana i u domove svih Istrijana, čime promiču Istru i Savičentu kao destinaciju.

Općinsko vijeće Općine Svetvinčenat dodjeljuje Povelju Feruči Lazariću, za visoka dostignuća i promicanje Općine  Svetvinčenat na društvenom području i promicanje općine na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Gospodin Feručo Lazarić mještnin je Općine Svetvinčenat. Feručo Lazarić rođen je 1955 godine i od rođenja živi u Svetvinčentu. Feruču je još od vrtičkih dana dijagnosticirana slabovidnost, koja se s godinama pogoršavala, sve doku svojoj 37. godini života nje počeo gubiti vid da bi u 47. godini ostao potpuno slijep. No to ovog vrijednog mještanina, susjeda, spruga i oca, poduzetnika iz Svetvinčenta, nije spriječilo da nastavi sa aktivnim načinom života. Nakon gubitka vida, počeo je biciklirati i pješačiti, nakon čega je uslijedilo planinarenje koje je bilo logičan slijed te je prošao gotovo cijelu Sloveniju i to “na slijepo” – oko 40- ak brda. Feručo se u 62 godini živata popeo na planinu Olimp u Grčkoj, i time postao tek druga slijepa osoba koja se popela na njezin vrh. Ovim nemalim podvigom, Feručo je dokaz kako nikakvi fizički nedostaci ne mogu spriječiti osobu da slijedi i  ostvari svoje snove.

Unastavku večeri u Kaštelu Morosini Grimani nastupila je Klaša Škerac iz Medulina.

Drugi se dio svečanosti održava u subotu, 22.lipnja, kada nastupa Ivan Zak i Alfa Time Band.