U Medulinu povodom Svjetskog dana glazbe održana 1. plesno-glazbena manifestacija „kARTulina iz Medulina“

Prošlog se ponedjeljka, 17. lipnja 2019., kraj malina na vitar na medulinskoj rivi održala završna manifestacija projekta „Kulturni krug po općini Medulin“, kojom je obilježen Svjetski dan glazbe (20.6.), a koja je ujedno bila i posljednja manifestacija u sklopu ovogodišnje proslave Dana Općine Medulin.

Plesno-glazbeni program pod nazivom „kARTulina iz Medulina“ okupila je amaterske i profesionalne plesače i glazbenike koji su svoje izvedbe poklonili mještanima i posjetiteljima svih generacija. Članovi udruge ljubitelja fotografije Format pripremili su za ovu priliku izložbu fotografija nastalih tijekom šestomjesečne provedbe projekta. Posjetitelji su se na izloženim fotografijama mogli pronaći i prisjetiti prethodnih projektnih aktivnosti, a ukoliko nisu do sada sudjelovali u projektu, upravo kroz 69 odabranih i izloženih fotografija upoznali su što je prvi „Kulturni krug po općini Medulin“ donio svima koji su se u njega uključili.

U plesnom dijelu programa „kARTuline iz Medulina“ predstavili su se plesači i plesačice Plesnog studija Pirueta iz Medulina, uz voditeljice Maru Lazarić i Paolu Šimunović te učenice 2. i 3. razreda Plesnog odjela Umjetničke škole Poreč, s učiteljicom Andrejom Široki, a kao gošću u glazbenom intermezzu posjetitelji su upoznali i višestruko nagrađivanu harmonikašicu, učenica 6. razreda, Antonelu Glavić također iz Poreča.

U glazbenom dijelu svečane završnice projekta uz domaćine, glazbenike koji djeluju u više sastava u udruzi Sakramenski iz Medulina, nastupili su i medulinska Klapa Škerac, Irena i Mauro Giorgi, Nola, Musicitta’ / MusicCity, Tabani Varani, Top of the Pops, Sandi Bulešić. Za ovu prigodu oformljena je i uvježbana glazbena ekipa Medulin FM-a, pod nazivom „Drito s PlaTZe“, a njima se kao gost glazbenik, bubnjar u programu pridružio i sam načelnik Općine Medulin, Goran Buić. Na kraju ovog malog glazbenog maratona, u kojemu su se publici predstavili glazbenici zaista raznolikih žanrova, svaki je posjetitelj pronašao nešto po svojem guštu, svojim su izvedbama večer posvećenu glazbi zatvorili upravo domaćini, Sakramenski i sastav Ljubavni tepih.

U događaju je, ovoga puta u ulozi voditelja i naravno komičara, sudjelovao i Zoran Todorović Todor, koji je u siječnju otvorio „Kulturni krug po općini Medulin“ svojim Stand up nastupom povodom Svjetskog dana smijeha, a završnicu projekta u svojoj je maniri začinio bezvremenskim, pronicljivim i svima tako bliskim humorom.

„kARTulina iz Medulina“ zaista je bila petosatna svečanost glazbe i plesa, a u znak zahvalnosti svima koji su u programu volonterski sudjelovali, mali i veliki umjetnici, plesači i glazbenici koji su se odazvali upravo za ovu manifestaciju, te kako bi proslavili sa svim posjetiteljima, i suradnicima uspjeh ovoga malog-velikog projekta, organizatori događaja počastili su sve prisutne na njegovoj završnoj manifestaciji velikom slavljeničkom tortom.

Tako se zatvorio prvi kulturni krug po općini Medulin – projekt očuvanja, valorizacije i promocije istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja. U proteklih je šest mjeseci okupio u svojim aktivnostima, potpuno besplatnim za sve zainteresirane, više od 850 mještana i posjetitelja svih generacija. Vrijedi istaknuti i sve koji su se aktivno uključivali u organizirane događaje te dali velik doprinos uspjehu provedenih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju gospođama iz podružnice Sindikata umirovljenika Općine Medulin, članovima medulinskih mjesnih odbora, školarcima OŠ dr. Mate Demarina Medulin, najmlađim mještanima, vrtićancima i njihovim roditeljima, udrugama Spod Učke, Zaigrana koza, Mordele i igraonici Valdragon, kao i medijima koji su pratili i dali medijski prostor i vidljivost svim provedenim aktivnostima i realiziranim događajima. Posebnu zahvalu na prepoznavanju značaja projekta te organizacijskoj i financijskoj podršci, organizatori upućuju Općini Medulin koja je sufinancirala projektne aktivnosti sa 16.450 kn te Zakladi za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva koja je projektu putem Fonda gradova i općina dodijelila 15.000 kn.

S ukupnom financijskom potporom od 31.450 kn, davatelji sredstava omogućili su realizaciju 10 događaja, povodom obilježavanja 8 značajnih datuma. Od Svjetskog dana smijeha u siječnju, Međunarodnog dana materinskog jezika u veljači, Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana pripovijedanja u ožujku, do Svjetski dan zdravlja i Međunarodnog dana društvenih igara u travnju. U svibnju je obilježen svjetski dan kulture i kulturne raznolikosti, a u lipnju Svjetski dan zaštite okoliša te na završnom manifestacijom „kARTulina iz Medulina“ i Svjetski dan glazbe.

„Kulturni krug po općini Medulin“ pokazao se izvrsnim primjerom suradnje, jer su u projektu izniman volonterski doprinos dali članovi udruga organizatora, Mutila, Sakramenski i Format, koje djeluju na području općine. Time je postignut jedan od ciljeva projekta, u smislu skretanja pažnje upravo na taj način djelovanja u zajednici kojim se mogu ostvariti vrijedni i potrebni društveni i kulturni sadržaji na korist svim mještanima i cijeloj lokalnoj zajednici. Projektom su navedene udruge potaknule i male, ali značajne društvene promjene, doprinoseći iz aktivnosti u aktivnost uključivanje i suradnju među udrugama, kao i suradnju s Općinom, ustanovama, te drugim organizacijama na njenom području, te pokazale da se aktiviranjem društvenog kapitala upravo na ovoj lokalnoj, svima najbližoj društvenoj razini, ostvaruje pomak u kolektivnoj svijesti da zajedno, u suradnji možemo kreirati vrijedne, nove ideje i inicijative.