Tijekom vikenda, posjetite Arheološki park Vižula – otvoren od 12. lipnja 2019.

Nekad ribarsko mjesto, Medulin danas s gotovo pola milijuna turističkih gostiju godišnje, koji dolaze iz cijeloga svijeta, spada među šampione hrvatskog turizma. Nadomak turističke vreve, u samom srcu Medulina, nalazi se poluotok Vižula, mjesto smiraja i bogate tisućljetne prošlosti. Tu je uređen novi multimedijalni arheološki park u sklopu projekta „Arheološki park Vižula“.

Arheološki tragovi na ovom prostoru površine 24 hektara sežu od neolitika do kasne antike i ranog srednjeg vijeka, a ono po čemu je Vižula poznata u međunarodnim okvirima je otkriće antičke vile koja svojim impozantnim dimenzijama, monumentalnom arhitekturom i bogatstvom ukrasa, ljepotom mozaika i najfinijeg mramora, spada među najljepše, najveće i najluksuznije maritimno-rezidencijske vile rimskog carskog doba na istočnoj obali Jadrana.

Sustavna i studiozna arheološka istraživanja ovog prostora i bogatstvo otkrivenih nalaza potvrđuju da je medulinska Vižula u svom najsjajnijem periodu rimskog doba bila mjesto iznimno luksuznog življenja, odmora i uživanja njenih stanovnika. Sve su čvršće pretpostavke da su u luksuznoj vili na Vižuli, koja je poznata i kao Krispova vila, živjeli pripadnici carske obitelji, a možda i sam Krispo, sin cara Konstantina, o kojem su legende i danas žive.

U sklopu Arheološkog parka Vižula, koji je zamišljen da u njemu uživaju i odrasli i djeca, nalaze se dva ugostiteljska objekta, dječja igrališta, adrenalinski park, u kamenolomu je postavljena pozornica za različite evente, a može se razgledati i antički vrt. Sve informacije mogu se dobiti odmah na ulazu, na info-punktu, gdje se mogu unajmiti i WR/AR naočale pomoću kojih će se uživati u vizualizacijama oživljenoj raskošnoj antičkoj vili i njenim pojedinim segmentima. Osim toga, u parku su postavljene pametne klupe, e-stablo te hot-spot točka, brojne informativne ploče (i na brajici) te taktilna mapa kružnog oblika. Cijeli poluotok je pod videonadzorom.

Vižula vas očekuje; prošećite prostorom sjajne antičke prošlosti, udahnite mediteransko ozračje carskog Rima, odmorite se i zagledajte se u žive slike tisućljetne arheološke povijesti. Jer, doživljaj Vižule je blagotvoran, ona oplemenjuje i obogaćuje iskustvo!